Allereerst: van harte gefeliciteerd met het winnen van de beker, Feyenoord. Mooie prestatie en een volwaardig prijs om te pakken, begrijp me niet verkeerd. Het winnen van de beker is fantastisch. Voor welke club dan ook. Ook voor de klassieke top-3: Ajax, Feyenoord en PSV. Maar het op deze manier vieren, dat is echt weggelegd voor subtoppers. Feyenoord is een subtopper geworden. Weg klassieke top 3.

Ik sla de Metro vanochtend open en paginabreed staan de reacties van Feyenoordsupporters. Tienduizenden supporters, tevens tuinduizenden hersencellen, waren naar de Coolsingel gekomen om de Champions League-winst te vieren. Er werd zelfs overwogen om met een vliegtuig een rondje boven Nederland te vliegen om vervolgens met brandweerwagens ontvangen te worden. Hou toch op. Schandalig. En dan Sparta weren van de bekendste Rotterdamse straat. Die gasten werden kampioen. Hallo?!

De ontlading is groot. Na acht jaar. Terecht. Ajax deed dat een aantal jaar geleden ook: het vieren van de dennenappel. De ArenA was afgeladen. Ook compleet belachelijk. Maar een cruciaal verschil was dat Ajax dat seizoen met 85 punten en 106 doelpunten voor om één of andere reden geen kampioen werd. En de finale werd over twee wedstrijden machtig gewonnen van aartsrivaal cq subtopper Feyenoord.

Ik zeg niets nieuws. Niemand bij Feyenoord durft hardop uit te spreken dat men voor het kampioenschap gaat. Is dat zelfkennis of onderschatting? Zelfs in tijden van Ronald Koeman. Een fantastische trainer en een fantastische ploeg. Zelfs toen werd niet eens hardop uitgesproken dat men voor het kampioenschap zou gaan. Onbegrijpelijk. Ajax spreekt het elk jaar uit. Amsterdamsche bluf? Zoiets heet naar mijn mening gewoon zelfvertrouwen. Iets wat bij Feyenoord de laatste jaren structureel ontbreekt.

Ik vind het gewoon jammer. Puur jammer dat Feyenoord zich zo opstelt. Feyenoord moet beter weten. Ik word gelukkig van berichten dat men een nieuwe clubleiding wilt om het gat met PSV en Ajax te dichten. Liever vandaag dan morgen. Het gat is niet onoverbrugbaar. Koop alleen geen Tapia en stel gewoon Schuurman op. Je jeugdopleiding is de beste van Europa. Gebruik hem.

Wat er moet gebeuren, weet ik niet. Maar maar sta asjeblieft over maximaal vijf jaar met die schaal op de Coolsingel. Niet de Johan Cruijff schaal. Dat zal ook wel weer een heus volksfeest worden. Maar win de eredivisie. Asjeblieft.