‘Zlataner: Iets met veel machtsvertoon aanpakken, domineren.’ Weinig mannen kunnen zeggen dat er een werkwoord in zijn moedertaal naar hem is vernoemd. Maar Ibracadabra kan zo veel zeggen en doen wat wij normale aardlingen niet kunnen (daar heeft hij immers een neusje voor). Dat zal de boomlange spits niet alleen vanavond, maar ongetwijfeld ook in de zomer weer bewijzen op de hoogste podia van het Europese voetbal.

Jarenlang schittert hij al op velden over het hele continent. Van zijn beginjaren in Noord-Europa, tot zijn bloeiperiode in Zuid-Europa en nu sinds vier jaar in het land dat bekend staat om haar wijnen. Net als een goede wijn wordt, de nu toch al 34-jarige, Zweed steeds beter. Alleen kan ik niet zo snel een wijntje opnoemen die in totaal voor 182 miljoen euro werd verhandeld. Maar voor dat bedrag haalt Zlatan zelf zijn neus nog niet eens op.

Ikzelf, niet geheel toevallig ook trots bezitter van een enorme giechel,  ben van mening dat Ibrahimovic het neusje van de zalm van de voetbalwereld is. Hij is de meest gevreesde nummer 9 van het afgelopen decennia. De man heeft goals gemaakt waar niemand van heeft kunnen dromen, simpelweg omdat niemand deze doelpunten voor mogelijk hield. Het is haast onmogelijk om zo’n groot en sterk lichaam te combineren met een fluwelen techniek en balbehandeling. En hij doet het gewoon, week in week uit.

Zijn prijzenkast puilt uit, maar toch ontbreekt de Champions League. Hijzelf zei, terwijl zijn neus begon te groeien, dat het hem niks kan schelen als hij zijn carrière zou moeten afsluiten zonder de ‘Cup met de Grote Oren’. Toch maakt hij dit seizoen meer kans dan ooit op het eventueel winnen van het miljoenenbal. Zlatan en zijn club zijn erg in vorm en zeker een waardige tegenstander voor gedoodverfde favorieten Barça en Bayern.

Zonder deze prijs te winnen ‘zlatanerde’ hij dus wel elke competitie de moeder, op die ene topcompetitie na. Elke voetballiefhebber zou hem het liefst volgend seizoen nog een jaartje of twee zien overheersen in de Premier League. Ik merk zelfs dat mensen het niet eens uitmaakt bij welke club hij tekent, als hij maar in Engeland aan de slag gaat.

De hoofdpersoon zelf zei, tussen neus en lippen door, dat hij ook wel oren heeft naar een avontuurtje over het Kanaal. Dat zit dus wel snor, want even teruggrijpend op de etmylogische verklaring van ‘zijn’ werkwoord: ‘Het werkwoord komt uit het Frans, naar de voetballer Zlatan Ibrahimovic, die heerst op en naast de velden.’