De kelderkraker tussen De Graafschap en Cambuur wordt aankomende zaterdag gespeeld. De degradatiestrijd tussen de nummers zeventien en achttien van de Eredivisie kan dit weekeinde min of meer beslist worden. Mochten de Superboeren op de eigen Vijverberg de volle buit pakken, dan wordt het verschil met Cambuur vier punten. Met Superboer Cas Peters hebben we het over het duel, maar blikken we ook vooruit en terug op zijn carrière.

De Oldenzaler speelt dit seizoen voor het eerst in de Eredivisie. Met maar vier goals dit seizoen, was het tot nu toe vooral zijn maatje Vincent Vermeij die de doelpunten moest maken. Het gaat nu volgens Peters net iets sneller dan in de Jupiler League. ‘Je krijgt als spits minder kansen, zeker omdat we ons in de onderste regionen bevinden. Vorig jaar had ik nog wel eens een vrije rol, maar dit jaar is het niets anders dan keihard knokken.’ Conditie is dan ook van primaire voorwaarde. ‘In de Jupiler League liep ik, bij wijze van, zes kilometer per wedstrijd. Dit jaar is dat zeker het dubbele.’

De wedstrijd tegen Cambuur leeft enorm binnen de groep, vertelt Peters. ‘We zijn ons al een paar weken aan het voorbereiden, want dit is de belangrijkste wedstrijd van het seizoen. Voor mijn gevoel hebben wij een beter team. Dat gevoel wordt ook wel versterkt, doordat steeds meer mensen van ons verwachten dat we er in blijven.’

Het eerste goede nieuws in deze hectische weken was er al voor de Doetinchemmers. Hidde Jurjus en Vincent Vermeij mochten de afgelopen interlands debuteren in Jong Oranje. Vermeij besliste zelfs de wedstrijd tegen Servië. ‘Dat Hidde geselecteerd zou worden had iedereen wel verwacht, voor Vincent was het ook speciaal, dat is echt super voor hem. Hij heeft nu de kans gekregen en hij heeft hem ook zeker gepakt’, vertelt Peters.

Je kunt wel stellen dat Cas Peters een aparte voorbereiding op het seizoen kende. In eerste instantie zou hij gaan voetballen voor het Portugese CD Nacional. Een maand na zijn komst vertelde de club aan Peters dat hij wel mocht blijven, maar tegen andere financiële voorwaarden dan was afgesproken. Omdat er nog geen officiële wedstrijd was gespeeld, kon hij nog tekenen bij De Graafschap. ‘Ik heb toen vooral gekozen voor de speelminuten. Dan komt daar nog bij kijken dat De Graafschap natuurlijk een mooie club is.’

De Achterhoekse club straalt een soort magie uit, dat komt voor een groot deel door de Vijverberg. ‘Thuis voetbalt het een stuk makkelijker. Of je nou wint of verliest, het publiek staat er altijd achter. Iedereen die bij ons op bezoek komt heeft het lastig, dat is een heerlijk gevoel.’

De Graafschap – Cambuur wordt zaterdag om 18:30 uur gespeeld.