De mannen van de NOS zeiden het al: juist nu de laatste weken continu over PSV Eindhoven werd gesproken, ging Ajax er gister lekker met de punten vandoor. Dikke vinger uit Amsterdam.

Jeffrey Bruma sprak van een flinke tik in een interview na de wedstrijd. Hij had ook kunnen zeggen dat het volgende week Pasen was, zo zei hij het. Het drong niet zo tot ‘m door. Jetro Willems was de klap op de vuurpijl. Jetro vond eigenlijk dat de kans voor PSV om kampioen te worden niet kleiner was geworden. Tuurlijk Jetro.
Natuurlijk is de titelstrijd nog lang niet beslist, aangezien er nog zes wedstrijden te spelen zijn. Feit is wel dat Ajax nu PSV heeft waar het hebben wil. Namelijk onder hun, op de tweede plaats. Er is een echter wel een ongeschreven regel: de jager die tweede staat voor het einde voert meestal de druk op, en walst dan op het laatst over de koploper heen. Maar wat als dat gister al het geval was? Dan heeft Ajax toch stiekem het kampioenschap aan Milik te danken.

Je ziet het aan Leicester en in zekere zin ook aan Juventus: stabiliteit en constantheid is de doorslaggevende factor. Leicester heeft de minste spelers gebruikt in de Premier League, maar staan wel lekker bovenaan. Juventus speelt al jaren met dezelfde kern, en koopt daar toppers (in wording) bij. Ajax heeft nu toevallig een paar zekerheidjes in de ploeg, waar PSV gister eventjes niet zo zeker van hun zaak was. De Amsterdammers sloegen op cruciale momenten toe, haast zoals Vardy, Mahrez of heel Juventus doen.

Wie kampioen wordt, durf ik nog niet te zeggen. Per week is het weer ontiegelijk spannend en idioot. Laat de hofleverancier PSV eerst maar eens al hun spelers heel terug krijgen na bezoek aan Danny Blind.