Het is een avond met een geweldige ambiance, misschien wel met de mooiste sfeer die er in een Europees voetbalstadion te vinden is. Het Signal Iduna Park (voor de échte fans nog altijd het Westfalenstadion) is zoals gewoonlijk tot de nok toe gevuld met supporters , die grotendeels in het prachtige geel-zwart van hun club, Borussia Dortmund, gekleed zitten. Der BVB gegen The Spurs. Vlak voor tijd, ruim tien minuten nadat hij Lloris voor de tweede keer die avond passeert, gaat Marco Reus er af. Een publiekswissel. Best een apart fenomeen, die publiekswissel. Echter, als het had gekund, had Thomas Tuchel ze er van mij alle elf vanaf mogen halen voor een publiekswissel, want mán, wat waren de Borussen weer goed.

Het seizoen begon wat stroef voor de ploeg van Tuchel. In de thuiswedstrijden lag het probleem niet, maar buitenshuis lieten ze de punten te vaak liggen. Nu lijkt dat fataal te gaan worden, want met nog negen wedstrijden te gaan heeft Bayern een voorsprong met een marge van vijf punten. Ook in de groepsfase van de Europa League werden er punten gemorst. Onder andere tegen PAOK en Krasnodar.

Na de winterstop kwam Borussia Dortmund los, en niet zo’n beetje ook. Dé sterren van het team, Aubameyang en Reus, scoren er het gehele seizoen al lustig op los, maar het hele team begint elkaar op een of andere manier beter aan te voelen. Wat dat zo bijzonder maakt: twee dingen. Ten eerste maakt het niet uit wie er speelt. Mkhitaryan, Gündogan, Ramos, Ginter, Durm, Kagawa, Schmelzer of wie dan ook, bijna elke positie is dubbel bezet met klasse spelers. Tuchel heeft niet te maken met ego’tjes, nee het gaat in Dortmund om ‘Teamgeist’.

Om even door te gaan over Thomas Tuchel (ook direct het tweede punt): deze man heeft vijf jaar lang FSV Mainz 05 getraind, heeft elk seizoen de middenmoot gehaald en is sinds dit jaar dus coach bij Borussia Dortmund. Hoe hij het in een tijdsbestek van een paar maanden voor elkaar gekregen heeft weet ik niet, maar dit elftal speelt, na Barcelona, misschien wel het beste voetbal in Europa op dit moment. In eigen huis verloren ze dit seizoen (Bundesliga) nog geen wedstrijd. Natuurlijk, Klopp heeft zijn positieve sporen wel nagelaten, maar dit is een ander Dortmund. Hummels, Subotic (of Bender), Schmelzer, die een voortreffelijke voorzet in zijn linker poot heeft én Piszczek zijn elke wedstrijd weer solide en zorgen voor een goede opbouw.

Op het middenveld en in de aanval loopt genoeg kwaliteit om verder te voetballen, ik hoop dan ook dat ze nog lang te bewonderen zullen zijn in ons buurland. Een echte aanrader, nu kan het nog mensen… Paar uur rijden, plaats nemen op je stoeltje, een goede bratwurst en een extra groot biertje er bij, gemiddeld zo’n twee of drie keer de goaltune meezingen in een geweldige sfeer en weer tevreden naar huis! ‘Olééé jetzt kommt der BVB!’