De Champions league, de UEFA cup, de Wereldbeker, de Eredivisie, La Liga en de Bundesliga. Er zijn maar weinig coaches die al deze dingen op hun erelijst hebben staan, ik kan er niet zomaar eentje opnoemen, behalve Louis van Gaal. Voor mij is Louis een van de beste coaches die wij in Nederland hebben. Hij maakte Ajax de beste van de wereld, bracht Barça naar ongekende hoogtes en hielp Oranje naar de derde plek van het WK. Hetzelfde Oranje dat aankomende zomer niet op het EK staat.

Nu gaat het allemaal wat minder. Blessures, schorsingen en alle andere omstandigheden. Het zit Louis niet mee in Manchester en ik probeer het niet goed te praten. Abosuluut niet. Ondanks alles moet hij het beter doen bij United. Maar alsjeblieft, laten we een beetje respect tonen voor de coach Louis van Gaal. Elke trainer faalt wel eens. Mourinho, de man die het eigenlijk altijd laat zien, is daar dit seizoen het schoolvoorbeeld van. Marcelo Bielsa, het tactische meesterbrein van Chili en Bilbao, faalde hopeloos in Marseille.

Louis heeft zich bewezen. Ajax, Barcelona, AZ, Bayern München en Oranje. Louis vormt een team, een eenheid. Het meest gesproken woord op het WK 2014 was ‘trots’. Jari Litmanen, een van de meest intelligente spelers ooit noemde Louis onlangs de beste trainer die hij ooit gehad heeft, maar belangrijker; hij noemde Ajax in 1995 het beste ‘team’ waar hij in gespeeld heeft. Team. Dát is wat Louis doet.

Dus alsjeblieft, laten wij als Nederlanders respect tonen aan de coach Louis van Gaal. Dat heeft hij wel verdiend lijkt mij.

Advertenties