Ik heb het door, denk ik! Doordat alle trainers in de Eredivisie met hun cliché toverwoorden als focus, passie en proces zitten te klooien, zie je door de bomen het veld niet meer. Alle trainers in mineur spreken in ‘wij-verband’: “We moeten dit verlies nu samen verwerken”, en “We moeten kijken wat er verkeerd ging en het samen weer oppakken”. Zelfs winnend trainer Cocu sprak met zijn saaie harses over het feit ‘dat we er nog niet zijn’.

Voetbalminnend Nederland wordt hier absoluut niet koud of warm van. Een dosis Henk de Jong zou nu wel op zijn plaats zijn. Een Gert-Jan Verbeek die zijn spelers blokhutten laat bouwen zou ook goed van pas komen. Maar nee, WIJ, de Eredivisie in het geheel, kunnen niet verder kijken dan hun neus lang is.

Daarom is het zo’n verademing dat de NOS – de verder mislukte nieuwe uitzendingen daargelaten – Maxim Hartman heeft aangesteld als interviewer. Ron Jans werd afgelopen weekend niet gevraagd naar wat-ie vindt van het linkerbeen van Tonny Vilhena. Wat kan Ron Jans dat nou schelen? Nee, Ron werd gevraagd of-ie wat korter kon antwoorden, aangezien Ron door ratelde over de verjaardag waar hij ’s avonds naar toe ging. Het is misschien geen inhoudelijke televisie, maar tenminste wel met humor. Dat kan je niet zeggen van de interviews met Cocu en De Boer.

De trainers van vandaag de dag moeten eens af van dat gezwets over processen en spirit, want anders kunnen ze de sportjournalistiek net zo goed afschaffen. Ik zou jullie een bingo-kaart kunnen geven voorafgaande een interview, met élke trainer in de Eredivisie dan ook, en je zult zien dat het altijd prijs is.

“We moeten gewoon zorgen dat we met beide beentjes op de grond blijven staan”.
BINGO !

“We hadden het idee dat er wel iets te halen viel vandaag”.
BINGO !

“We moeten zorgen dat we niet meer zo veel kansen weggeven in het vervolg”.
BINGO!

Foppe de Haan was dit weekend een uitzondering op mijn eigen gezwets hierboven. De bejaarde Foppe zei dat tegenstander Vitesse gewoon net wat sneller, net wat beter en nét wat meer technisch was na de 3-0 nederlaag in Arnhem. En dat meende hij.

Way to go, Foppe! Vroeger was alles beter.

Advertenties