Door Frank van Ravenswaaij

Je ziet het de laatste jaren steeds vaker in de voetballerij. Wanneer een speler zijn aflopende contract niet wil verlengen, wordt hij door de club niet meer opgesteld. In principe een logische actie, omdat de speler in kwestie de club voor het blok zet.

NEC verbaasde dit weekend vriend en vijand door topschutter Christian Santos op de bank te zetten in Doetinchem. De Venezolaan had een nieuwe contractaanbieding afgeslagen en al meerdere malen te kennen gegeven dat hij in de zomer zou willen vertrekken. De club uit Nijmegen kwam voor een dilemma te staan: De vertrekwens voor lief nemen, of een van de beste spelers op de bank zetten.

Door een stel vergadertijgers die niet weten of er lucht of zand in een bal zit, werd besloten dat Santos niet mocht meespelen tegen De Graafschap. Hoofdcoach Faber had niet de kloten om tegen dit beleid in te gaan. Stel je voor dat zijn contract verscheurd zou worden en hij zijn dure BMW zou moeten inleveren? Faber hield zijn sterspeler zodoende op de bank. Een beslissing die allesbehalve goed uit pakte. De Nijmegenaren gingen met een 1-0 achterstand aan de thee.

Paniek bij Faber. Op achterstand bij de hekkensluiter. Straks wordt hij nog ontslagen wegens wanprestaties. Plots kunnen alle stoere beleidsplannen toch de prullenbak in en moet Santos gaan warmlopen. Want zonder Santos kan er echt geen resultaat gehaald worden tegen het lelijke eendje van de eredivisie.

Het is te lachwekkend voor woorden. Je maakt als club eerst met een grote mond een statement. De trainer gaat daar met de grootste tegenzin in mee, maar bij de eerste de beste tegengoal breekt de pleuris uit. Opeens voelt de trainer zich dan eindverantwoordelijk en blijkt hij toch niet meer zo solidair met de beleidsbepalers als hij op het eerste gezicht deed vermoeden.

Santos viel in, speelde een goede 2e helft en was er medeverantwoordelijk voor dat NEC de gelijkmaker op het scorebord zette. Toch slaagden de Nijmegenaren er niet in om de 3 punten te pakken tegen 10 superboeren. Net goed. Met zulk slappe hap beleid verdien je wat mij betreft de punten niet.

Advertenties