Vol ongeloof las ik zojuist het bericht dat Henk de Jong opgestapt is bij sc Cambuur. De man van de heerlijke gevleugelde uitspraken gooit de handdoek. Nu al eeuwig zonde. Laten we hopen dat hij snel terugkeert. Op de website van de Friese voetbalclub zegt hij steun te voelen van alles en iedereen wat met Cambuur te maken heeft, maar dat hij niet meer de juiste man is. Onzin natuurlijk. Henk is altijd de juiste man. Voor wat dan ook. Voor de politiek, als presentator of uitsmijter, het maakt niet uit. Dit is Henk.

Met fakkels en hooivorken werd Dwight Lodeweges Leeuwarden uitgejaagd. Toen stond daar Henk. Schitterend. Hij werd daarvoor in 2009 uitgeroepen tot ‘beste trainer van het amateurvoetbal.’ Ik heb destijds geen wedstrijd van Harkemase boys gezien, nu ook niet, maar ik weet zeker dat deze titel terecht was. Maak Henk vakkenvuller bij een willekeurige Blokker en hij wordt ‘beste vakkenvuller van de Nederlandse detailhandel.’ Henk is een held en ik mis hem, nu al.

Henk had het ook niet makkelijk. Hij werd twee jaar lang twaalfde met fris en nuchter voetbal. Maar dit jaar bleek dat hij wel te veel kwaliteit had ingeleverd. Vorige maand vertrok zelfs Ogbeche. De spits was het stokpaardje van Henk. Klaar, dat was de doodsteek. Henk heeft er nog zo’n week over nagedacht. Hij zag Kevin Van Veen komen, maar vond hem niet goed genoeg. Tuurlijk was Henk de man en alles wat Cambuur nodig heeft, maar de spelers waren gewoon niet goed genoeg. Hoe Tannane eigenhandig Cambuur omlegde vorige seizoenshelft, was tekenend voor het matige niveau van Cambuur.

Misschien is er één iemand wel enigszins tevreden met het vertrek van de Jong. Dit is Vera Pauw, voormalig bondscoach van het vrouwelijk voetbalelftal. Zij kreeg het aan de stok met de Drachtenaar. Henk was vorig jaar na een 2-1 verlies op NAC van mening dat zijn ploeg ‘vrouwenvoetbal’ speelde. Daar voegde hij aan toe: “Je had een stuk uit hun broek moeten knippen, dan liepen ze in rokjes, dat had beter geweest, want zo speelde we; als vrouwen.” Vond Vera niet zo leuk.

Misschien is de echte reden van het vertrek wel de spanning die Henk mist. Over het midwinterse trainingskamp van vorig jaar zei Henk destijds: “Het is net SM, dan wil je weer die spanning hebben, want die spanning mis je.” Het kan Henk. Het kan de echte reden voor jou geweest zijn. Het maakt mij eerlijk gezegd niet uit wat de echte reden is. We verliezen in de eredivisie (voorlopig) de enige trainer die zei wat hij dacht en dacht wat hij zei. Of zo iets. Naast Cruijff hebben we Henk. Of beter gezegd naast Henk hebben we Cruijff.

Advertenties