Het oogt op het eerste gezicht misschien een beetje houterig wat Vincent Janssen van AZ allemaal laat zien, maar diezelfde Janssen is een superdiesel. Aan het begin van het seizoen moest hij nog op gang komen, maar vooral ná de winterstop is Janssen zeer op dreef. Afgelopen weekend zorgde hij voor zijn beste prestatie tot nu toe.

Vrijwel eigenhandig schoot Janssen met een hattrick Feyenoord aan flarden. Zij ik Feyenoord? Nee, hij schoot Feyenoord, Van Geel, Van Bronckhorst, de titelkansen én Sven van Beek aan flarden. Feyenoord’s titelkansen zijn nu zo goed als verdwenen, Van Geel gaat aankomende week twijfelen waarom hij een Engels-Turkse kickbokser genaamd Kazim ooit een miljoen euro per seizoen heeft aangeboden, trainer Van Bronckhorst piekert of zijn team eigenlijk wel zo goed is als hij vooraf dacht, en Sven van Beek gaat proberen te tellen hoe vaak hij al kinderlijk gepasseerd is door menig aanvaller in 2016. Dit doet hij als hij ’s nachts wakker wordt, badend in het zweet in zijn Star Wars-pyjama. Want geef toe: alleen met Dirk Kuyt in de gelederen heb je niet genoeg ervaring om kampioen te worden.

Terugkomend op Vincent Janssen, de beste man is als een superdiesel. Hij staat nu op tien doelpunten, met nog vijftien wedstrijden te gaan. Met frisse aanvoer van onder meer jongelingen Van Overeem en Dos Santos gaat Janssen er zeker nog een aantal ‘prikken’. Aan het eind van het seizoen staat hij op 20 doelpunten. Daar durf ik mijn geld op in te zetten.