Door Frank van Ravenswaaij

Vrijwel ieder weekend komt het weer voor. Een arbitrale blunder bij een wedstrijd in de eredivisie. Het is zo langzamerhand een gewoonte geworden dat de scheidrechter de hoofdrol opeist in plaats van de spelers op het veld. De resultaten worden wekelijks beïnvloed. Er wordt altijd gezegd dat een club de scheidsrechter net zo vaak ‘voor’ als ‘tegen’ krijgt in een seizoen. Maar is dat wel zo?

We zijn bijna op de helft van de competitie en één ding is duidelijk: De scheidsrechter is de beste vriend van het legioen. Feyenoord heeft afgelopen zomer geïnvesteerd in een aantal spelers, maar ook naar Zeist zijn de nodige euro’s gegaan.

Laten we beginnen bij speelronde 1. Over de rode kaart van Karsdorp viel weliswaar te twisten, maar dat de Rotterdammers een onterechte penalty werd toegekend was overduidelijk. De week daarop was het opnieuw raak. Cambuur dacht te scoren, maar het doelpunt werd afgekeurd, omdat de bal niet geheel over de lijn zou zijn. Wederom een foute beslissing.

Een aantal wedstrijden later dacht het ‘arme’ de Graafschap op 2-0 te komen na een fout van Vermeer. De doelman kreeg echter hulp uit (on)verwachte hoek, want scheidsrechter Makkelie keurde de goal af. Vorige week kreeg Ramon Zomer plots de rode kaart toegewezen. Feyenoord kon de wedstrijd met 11 tegen 10 uitspelen, ook omdat een elleboogstoot van Gustafson zogenaamd niet was gezien. De kaart van Zomer werd geseponeerd, maar de drie punten gingen naar Feyenoord.

Afgelopen week was Gustafson de eerste Feyenoorder die niet kon worden geholpen door tovenaar Joris van Benthem. De club had geen beroep gedaan op de magiër van de lage landen die er eerder in was geslaagd om Karsdorp, Elia en recidivist Kramer vrij te pleiten.

Afgelopen zondag zat ik er weer helemaal klaar voor. Pol van Boekel was de scheidsrechter van dienst in Groningen. Zou Feyenoord hem wat geld hebben toegespeeld, of had de penningmeester vandaag een vrije dag? Nee, dit was een traditioneel lastige uitwedstrijd dus geld was dringend nodig. Voor van Boekel en consorten precies genoeg om een glaszuivere handsbal van Nelom over het hoofd te zien.

Natuurlijk speelt Feyenoord zo nu en dan ook gewoon goed voetbal. Maar ze hebben de arbitrage dit seizoen ontzettend vaak mee gehad. Als dit in de 2e seizoenshelft zo doorgaat, wordt Feyenoord kampioen. Met dank aan Zeist.

Advertenties