Dat Christian Santos bovenin de topscorerslijst meeloopt had niemand verwacht in speelronde 5. Meneer Santos had in speelronde 5 namelijk nog geen doelpunt gezet. In week 6 begon hij met scoren en hield daar niet meer op. Ondertussen staat de NEC-spits op 10 doelpunten, samen met Dirk Kuyt.

Oké. Hij scoorde 4 penalty’s. Maar de successen die Santos naar Nijmegen heeft gebracht zijn ongekend. Vorig seizoen was hij als spits een echt onderdeel van het team: 23 van de 100 doelpunten kwam op zijn naam. Nu worden bijna alle NEC-successen op zijn conto gezet.

De Venezolaan scoorde 10 van de 17 doelpunten die NEC na 13 speelronden maakte. Een ongekend hoge productie, die me liet afvragen hoe groot zijn waarde voor de Nijmeegse club nou eigenlijk is. Het resultaat: in plaats van plek 5 zou NEC op plek 10 staan. Met 5 punten minder.

Even terug naar speelronde 6. Sc Heerenveen was de tegenstander en de Friezen dachten het ultieme geluk te hebben: NEC had pas 7 punten behaald en pas tweemaal gescoord! Santos dacht er anders over. Hij scoorde tweemaal en bracht de Nijmegenaren hun derde zege.

Een week later was het de wedstrijd van de spitsen. NEC speelde tegen PSV, waar Luuk de Jong en Jürgen Locadia scoorden. Santos kon niet echter blijven en scoorde – via een penalty – ook. Tegen ADO, een week later, scoorde hij weer. Het bracht zijn totaal uit 5 doelpunten in de laatste 3 wedstrijden.

Tegen Twente scoorde hij even niet, maar een week later ging Santos weer vrolijk verder. Hij zorgde voor een punt tegen Groningen (1-1),  had met 1 doelpunt in de overwinning op AZ (4-2), en hij zorgde voor de overwinningen tegen De Graafschap (2-0, 2 goals) en FC Utrecht (1-0).

Christian Santos is een legende. 10 doelpunten in 8 wedstrijden. En dat hebben ze in Nijmegen geweten ook. Van geboorteland Venezuela tot in de Engelse competitie hebben ze interesse in Santos. En NEC heeft een probleem: het geld is op en het contract van de spits loopt af.

Santos, blijf je in de buurt? Ik wil nog van je genieten. Van je voetbalkunsten, welteverstaan.