Go Ahead Eagles voert de Jupiler League-ranglijst aan, met 27 punten uit 12 wedstrijden. De spits van Go Ahead is Leon de Kogel, die met 12 doelpunten een flink aandeel in de successen heeft. Maar het is De Kogel niet altijd zo succesvol afgegaan.

De spits doorliep de jeugd van FC Utrecht. Het jeugdproduct kwam in 2010/2011 naar het eerste elftal, maar moest het sindsdien altijd met een plek op de bank doen. ‘Er zaten altijd sterke spelers in de selectie waarmee ik moest concurreren. Dat is al die tijd zo geweest. Ik was natuurlijk een jongen uit de jeugd en voor die andere spitsen werd geld betaald.’

In zijn eerste seizoen had hij bijvoorbeeld Ricky van Wolfswinkel voor zich, die dat seizoen 15 keer scoorde. De twee seizoenen erop scoorden Jacob Mulenga en Alexander Gerndt aan de lopende band, waardoor Leon de Kogel zich aan het begin van 2013/’14 liet verhuren aan VVV-Venlo.

Hij scoorde 14 keer in 29 wedstrijden. ‘Dat was een lekker seizoen, ja. Ik kreeg vertrouwen en betaalde dat uit in doelpunten.’ De Kogel keerde terug op het oude nest, maar voelde weinig vertrouwen. Hij liet zich opnieuw verhuren: Almere City was de bestemming.

‘Daar had ik hetzelfde probleem als bij FC Utrecht. Ik had een goede concurrent. Vincent Janssen begon dat seizoen net aan zijn opmars, waardoor ik niet veel speelde. De Kogel kwam tot 18 wedstrijden, maar daarvan waren er maar liefst 13 invalbeurten. 3 van de 5 wedstrijden speelde hij volledig uit, 2 keer werd hij vroegtijdig naar de kant gehaald. ‘Dat was een heel moeilijk seizoen voor me, ja.’

‘Ik ben altijd overtuigd geweest van mijn kwaliteiten, ik heb alleen niet zo vaak de kans gehad om ze te laten zien. Ook al deed ik het goed, als de eerste spits weer fit was, begon ik gewoon weer op de bank. Gelukkig ben ik nu bij Go Ahead eerste spits. Met vertrouwen voetbal je een stuk lekkerder.’

En dat bewijst hij ook, getuige de 12 doelpunten die hij heeft gemaakt. Iemand die 12 keer scoort, heeft belangstelling. ‘Dat zal wel ja, maar ik hoef nog niet terug naar de Eredivisie. Ik heb het hier prima naar mijn zin en ik kan eindelijk weer spelen met leuke teamgenoten. Ik voel ook niet de drang om me te bewijzen bij FC Utrecht.’

Topscorer. Tenminste, dat is hij nu. Maar is hij dat aan het eind van de competitie nog steeds? ‘Ik hoop het wel. Als ik er nu tegen aankijk ga ik er ook vol voor. Het is toch iets wat een spits wil zijn. Daarnaast wil ik met de Eagles zo hoog mogelijk eindigen.’

Advertenties