Door Aaron Golub

De eerste Clásico van dit seizoen staat aanstaande zaterdag op het programma. Vorig jaar wisten Real Madrid én FC Barcelona thuis allebei drie punten te pakken. Hoe gaat de wedstrijd tussen de rivalen er dit keer uit zien en welke spelers zijn er bij? Het belooft een 90 minuten durend spektakelstuk te worden in Madrid.

Messi, wel of niet?

Als het over El Clásico gaat, dan gaat het over een Argentijn. Lionel Messi traint al weer een klein weekje met de groep mee. Het gaat dus de goede kant op, maar de vraag die elke voetballiefhebber stelt is of Messi zaterdag fit is. Diverse media uit Spanje melden dat hij op de bank zal beginnen. Ook ploeggenoot Luis Suárez spreekt tegenover ESPN: ‘Wij weten niet of Leo start óf op de bank zit. We zullen moeten kijken hoe alles verloopt. Hij kan in een wedstrijd alles veranderen op elk moment, maar vergeet niet dat hij zo’n twee maanden niet gespeeld heeft.’

Speelt de kleine magiër dit weekend niet, dan komt dat de Madrilenen statistisch gezien niet slecht uit. In de dertig eerdere keren dat Messi tegen Real speelde, wist hij 21 keer het net te vinden. Dat maakt hem all-time topscorer van de Clásico. Alfredo Di Stéfano volgt met achttien doelpunten, Cristiano Ronaldo staat samen met Raúl González op vijftien treffers.

Neymar en Suárez

Real maakte tot nu toe één doelpunt meer dan Barcelona in de elf gespeelde competitieduels en staat op 26 goals. Door de grote afwezigheid van onder anderen Gareth Bale en Karim Benzema zijn er al veel verschillende doelpuntenmakers opgestaan bij Los Blancos, onder wie bijvoorbeeld Sergio Ramos (1), Marcelo (2), Jesé (2) en James Rodríguez (3).

Bij Barcelona is het een compleet ander verhaal. Veel mensen twijfelden er voor dit seizoen aan of Neymar en Suárez hun stempels zouden kunnen drukken op een team, waar ze in dienst van Messi spelen. Mede door het uitvallen van La Pulga, snoerden zij tot nu toe de monden van alle critici. Van de 25 goals, zijn er 20 (!) afkomstig van het duo. Suárez maakte er al negen, Neymar loopt een-op-een met elf goals.

FC Cristiano

Er wordt bij Real Madrid altijd gekeken naar Cristiano Ronaldo. De goalmachine heeft zijn vorm in dit vroege stadium van het seizoen al gevonden. Hij heeft al acht keer gescoord in La Liga en vijf keer in vier Champions League duels. Door het ontbreken van zijn maatjes voorin, krijgt de Portugees nóg meer druk op zijn schouders om te presteren. Real verloor afgelopen speelronde haar eerste wedstrijd van dit hele seizoen. Uit bij Sevilla werd, ondanks een schitterend doelpunt van Ramos, met 3-2 verloren. In Estadio Santiago Bernabéu verloor de ploeg van Benítez echter nog geen duel. Het zal geen makkelijke opgave worden om dat na dit weekend nog zo te houden.

Barcelona verloor al twee uitwedstrijden. Met een 2-1 eindstand verzuimden ook de Catalanen punten te pakken bij Sevilla, bij Celta de Vigo werden ze met 4-1 van de mat gespeeld. Toch wisten ze wel in elk uitduel te scoren.

Nooit meer Casillas vs. Xavi

Voor het eerst in vijftien jaar zullen Iker Casillas (36 Clásico’s) én Xavi Hernández (42 Clásico’s) niet meer te zien zijn tijdens dé jaarlijkse strijd in La Liga. Beide clubiconen zijn ooit steunpilaren van hun teams geweest. Dat maakt het nog opvallender dat de twee in rook op gegaan lijken. Casillas vervolgt zijn carrière bij Porto, nadat hij in zijn laatste seizoenen steeds sterkere kritieken kreeg. Xavi, van wie men uit ging dat hij zijn loopbaan bij Barça zou eindigen, diende zijn contract uit en vertrok naar Al-Sadd, Qatar.

De voorspelling

Als je de statistieken af begint te wegen, meningen peilt bij liefhebbers, of zelfs een blik werpt op enkele goksites, dan kom je nog niet heel ver. De jaarlijkse strijd tussen de beste voetballers ter wereld kan bijna los barsten. Met of zonder Messi, laat ik het resultaat in het midden. Een doelpuntrijke 2-2.

Advertenties