Ooit was hij Nederlands topscorer, in de jeugd van AZ. Door die 29 doelpunten die hij in 26 wedstrijden maakte, stapte hij over naar Ajax. Omdat hij nog niet klaar was voor het niveau, werd hij verhuurd aan Almere City en AS Trenčin. Bij de laatste club maakt hij momenteel furore. Hoe is het met Gino van Kessel?

Slowakije. Geen bekend terrein voor velen van ons. “In Slowakije wordt veel fysieker gespeeld”, antwoordt Van Kessel op de vraag wat het verschil is tussen Slowaaks en Nederlands voetbal. “Er zijn veel meer duels, de meeste spelers zien er sterk uit. AS Trenčin is een van de weinige clubs die het voetballend probeert op te lossen.”

En daar slaagt Trenčin ook in: de club staat momenteel 7 punten los van de nummer 2, na 16 wedstrijden. “Hier wordt gebruik gemaakt van de Nederlandse voetbalschool. Met Tscheu La Ling als technisch directeur en de samenwerking die de club had met Ajax werkt dat uitstekend. Het feit dat er veel jonge jongens in het team lopen en nog twee Nederlanders (Ryan Koolwijk en Mitchell Schet) laat zien dat het veel op Nederlands voetbal lijkt.”

Maar is het in Slowakije nou ook net zo goed? “Ik denk dat de top van hier prima in het linkerrijtje van de Eredivisie mee kan.” Daarmee had ik ook meteen het antwoord op mijn volgende vraag: denk je dat nu een basisspeler zou kunnen zijn bij AZ? “Ja, dat denk ik wel.” Logisch, als Trenčin in het linkerrijtje kan meedoen.

De 22-jarige voetballer werd door Ajax dus verhuurd aan Trenčin in 2013/’14 en vervolgens verkocht aan Arles-Avignon (2014/’15). Daar ontbond hij zijn contract op 27 januari, waarop hij begin februari 2015 weer aansloot bij Trenčin. “Het niveau is hier gewoon goed. Er wordt veel harder gewerkt op de training dan ik gewend was, dat maakt je als voetballer ook beter.”

De rechtsbuiten scoorde 7 keer in 16 wedstrijden. Ook scouts merken dat op: “Het zit hier wekelijks bomvol met scouts. Ik bekijk per seizoen wat er op mijn pad komt, misschien gebeurt dat al in de winter. Zo niet, dan zit ik hier goed en gaan we kampioen worden. Hopelijk pakken we de beker er ook weer bij.”

Vorig seizoen won Trenčin voor het eerst het kampioenschap en de beker. Een paar seizoenen geleden speelde de club zelfs nog in de eerste divisie. De dubbel pakken, dat klinkt vrij aantrekkelijk. Zeker voor jonge jongens die in Nederland niet aan de bak komen. “Nee, dat denk ik niet hoor. Ze moeten hier ook nog maar aan de bak zien te komen.” Oh ja, Trenčin kan hier in het linkkerrijtje meedoen.

“Ik moet zeggen dat ik niet had verwacht dat het zo leuk zou zijn hier. Ik had een paar jaar geleden, voordat ik verhuurd werd, niet verwacht dat ik hier nu nog zou spelen. Maar als je er niet bent geweest kan je het ook niet weten, vandaar dat ik deze kant op ben gegaan.”

 

Advertenties