Door Mitchell Weber

Ik denk dat iedereen het met mij eens zal zijn als ik zeg dat Louis van Gaal een van de beste coaches aller tijden is. Zijn prestaties spreken boekdelen, zijn erelijst is lang. Overal waar Louis komt, daar heeft Louis succes. Nederland, Spanje, Duitsland en op het internationale niveau, overal pakt hij prijzen en presteert hij fantastisch. Toch heeft Louis een groot probleem: hij kan niet met geld omgaan.

En nee, dan heb ik het niet over dat Louis op een vakantie in Portugal bakken met geld uitgeeft, waarna Truus weer boos thuis zit als Louis weer is honderden euro’s aan souvenirs en stropdassen in elke denkbare kleuren uit heeft gegeven. Ik heb het over de miljoenen euro’s die tegenwoordig in de voetbalwereld rondgaan op de transfermarkt.

Zodra Louis miljoenen uit mag geven, dan geeft hij het uit aan spelers die niet presteren. De feiten zijn duidelijk.

Louis begon zijn trainerscarrière bij Ajax en wordt al snel duidelijk wat Louis zijn grote kracht is: jonge spelers ontwikkelen en zijn tactische inzicht. Hij geeft amper geld uit en wint met jonge spelers die hij vanuit de jeugdopleiding naar Ajax 1 heeft gehaald de Champions League. Toen hij wel geld uit ging geven, werden de prestaties minder. Louis diende zijn contract uit en vertrok naar Catalonië, FC Barcelona als volgende bestemming.

Hier ging hij verder met wat hij bij Ajax deed: jonge spelers de kans geven zich te ontwikkelen, de resultaten waren overweldigend. Xavi, Puyol en Luis Garcia haalde het eerste elftal. Weer had Louis een beperkt budget, wanneer hij het uitgaf, dan was het raak. Rivaldo, Patrick Kluivert en Luis Figo, allen groeiden uit tot sterkhouders van het elftal. Louis vertrok in 2000 nadat Núñez vertrok als voorzitter van de club.

Na een mislukt avontuur bij Oranje kwam Louis bij AZ terecht en daar had hij een groot budget te spenderen, allemaal dankzij suikeroom Dirk Scheringa. Louis gaf dit uit, maar deed dit aan spelers die niet rendeerde. Nadat hij in 2008 zijn ontslag indiende, maar dit introk nadat de spelersgroep hun steun uitsprak richting hem, ging het roer om en werd er amper meer geld uitgegeven. Het resultaat was een kampioenschap in Alkmaar, de tweede in de historie.

Bij Bayern München, zijn volgende club, ontwikkelde hij weer veel jeugd. Thomas Muller werd bij het eerste gehaald en Holger Badstuber groeide uit tot steunpilaar. Hij haalde Braafheid en Pranjic, beide mislukte hopeloos. Spelers die voor zijn komst gehaald werden, Mario Gomez bijvoorbeeld, slaagden wel. Louis resultaten daarentegen waren goed, de finale van de Champions League als hoogtepunt.

En nu, bij Manchester United, is daar weer de oude Louis, de Louis die niet met geld om kan gaan. Anthony Martial, Bastian Schweinsteiger, Angel di Maria en Radamel Falcao. Om Memphis Depay aan dit rijtje toe te voegen is nog iets te vroeg, maar het begint er toch wel op te lijken. De ontwikkeling van Jesse Lingard. Chris Smalling en Andreas Pereira is stormachtig, wat de kracht van Louis alleen maar duidelijker maakt.

Kortom, Louis moet lekker de euro’s op de bank houden en de jonge spelers een kans geven, want daar licht zijn kracht. Hij is niet voor niets voetbaltrainer geworden en geen econoom.

Advertenties