De Eredivisie heeft niet voor niks het liefkozende naampje ‘Mickey Mouse-competitie’ gekregen. Het is een competitie met de grootste verrassingen, mooiste uitslagen en de meest idiote dingen. Arthur Ottenhof licht voor ODE elke week een wedstrijd/club/onderwerp uit. Deze week is dat De Klassieker, waar het ‘treiter-gehalte’ enorm hoog lag. En dat van jongens als Joël Veltman en Jasper Cillessen.

Afgelopen weekend was er niet veel opvallends te beschouwen op de Nederlandse velden. Het niveau van Vitesse deed Peter Bosz pijn aan de ogen, de Klassieker was misschien spannend, maar kwalitatief niet goed en FC Twente verloor weer eens in eigen huis. Als je de fouten echter over het hoofd ziet, dan blijft de Eredivisie een van de meest attractieve competities in Europa.

Het helpt niet als je een hoog treiterharses-gehalte hebt in je competitie. De Klassieker Feyenoord-Ajax was daar weer eens een voorbeeld van. We kennen en accepteren het min of meer van Colin Kazim-Richards, maar wanneer schooljongens als Joel Veltman en Jasper Cillessen zich ook zo gaan gedragen, kunnen we de Eredivisie net zo goed opdoeken.

Veltman praat vaker zijn mond voorbij dan dat hij de bal aan de goede kleur geeft en Cillessen heeft last van het PTSS-syndroom: Penalty Traumatische Stress Stoornis. Ze zijn opgefokt en gooien via de media grootspraak de wereld in. Veltman probeert over te komen als een mix van Pepe en Materazzi, terwijl hij sinds afgelopen zomer eindelijk baardgroei heeft. Cillessen komt uit Groesbeek en heeft voordat hij Kazim tegenkwam nog nooit gevloekt. Als hij dat wél deed, dan kreeg hij billenkoek van moeder Cillessen.

De mannen van de NOS gaven het al aan: Feyenoord heeft meer spirit en fysiek in de ploeg dan Ajax. Wat Ajax en in grote mate Joel en Jasper deden, is het proberen te verbloemen van hun schooljongensploeg. Zie het als een steenrijke zakenman die een enorme Bentley voor de deur heeft. Hij compenseert het voor zijn kleine jonge heer. De Eredivisie is leuk en spannend om te zien omdat elke ploeg iets te verbloemen heeft, en dat is vooral gebrek aan kwaliteit.

Advertenties