Door Mark Arents

FC Groningen kon gisteravond het tij in de Europa League niet keren. Iets waar ik als liefhebber van het Nederlandse voetbal toch wel erg van baal. De verhalen over de consequenties van het matige presteren van Nederlandse voetbalploegen in Europa komen elk jaar weer voorbij. Toen de Europa League loting voor dit seizoen bekend werd gemaakt, begon mijn hart echter sneller te kloppen. Naïef als ik was zag ik Ajax en AZ simpel de volgende ronde halen en ik zag de ‘Trots van het Noorden’ ook mijn trots worden.

Voor de onoplettende lezer: Groningen lootte Olympique Marseille, SC Braga en FC Slovan Liberec. De kans dat Groningen in het Vélodrome, de thuishaven van Olympique, drie punten zou pakken was en is klein, maar ik zag de ploeg in de eigen Euroborg tegen alledrie de clubs niet kansloos. Met spelers als Rusnak, de Leeuw, Linssen en Maduro vond ik de selectie bestaan uit een mooie combinatie van ervaren spelers en gretige talenten. Dat het Europese avontuur al na vier wedstrijden ten einde zou komen is voor mij een grote teleurstelling.

Geen één van de vier gespeelde Europese duels wist Groningen te laten zien waar het toe in staat is. Tegen Marseille verloor de ploeg thuis kansloos met 3-0, in Portugal werd met 1-0 verloren en na 1 punt uit twee wedstrijden tegen Liberec (1-1 uit en 0-1 thuis) was de Europese droom alweer voorbij. In de vier wedstrijden wist de ploeg van Erwin van de Looi maar één keer te scoren en schoten ze zelfs maar 11 keer op doel. Om even te vergelijken: Ajax schoot vorige week even vaak op de goal van Roda JC als Groningen in de vier wedstrijden bij elkaar.

Daarbij komt nog kijken dat de grootste favoriet van de poule, Olympique Marseille, een dramatisch seizoen draait. l’OM staat in de Ligue 1 op de elfde positie en bekleed in poule F van de Europa League plek drie. Door de slechte vorm van de Fransen speelde Groningen tegen drie gelijkwaardige ploegen en blijkbaar was dat niveau te hoog voor een Nederlandse subtopper.

Misschien moet ik de teleurstelling bij mezelf zoeken. Groningen verkocht deze zomer natuurlijk drie belangrijke schakels: Maikel Kieftenbeld (Birmingham City) Tjaronn Cherry (QPR) en Eric Botteghin (Feyenoord), maar met Hedwiges Maduro haalde de club wel een bak aan ervaring binnen. De ploeg kan het Europa League avontuurtje nog mooi afsluiten door in Marseille en thuis tegen Braga de eer te redden en het Nederlandse voetbal wat extra punten te geven op de coëfficiëntenlijst.

Advertenties