Door Mark Arents

Het begint er een beetje op te lijken. Het begint er een beetje op te lijken dat Olivier Giroud eindelijk begint te scoren. De 29-jarige Fransman maakte in de interland tegen Denemarken al 2 doelpunten in de eerste 6 minuten. En in de afgelopen 3 duels voor Arsenal scoorde hij ook driemaal.

Het mag ook wel na de afgelopen seizoenen van de voormalig Montpellier-ster. Giroud speelt sinds het seizoen 2012/2013 voor de Gunners, maar is alleen met vlagen succesvol geweest in Londen. De 40-voudig international werd na een succesvol seizoen met Montpellier door Arsene Wenger bij Arsenal binnengehaald. Montpellier werd in 2012 kampioen van Frankrijk en Giroud met 21 doelpunten topscoorder van de Ligue 1.

Giroud werd als vervanger gezien voor de naar Manchester United vertrokken Robin van Persie. De toen 25-jarige aanvaller moest in zijn eentje het gemis van RvP doen vergeten. Het eerste seizoen wilde het echter nog niet echt lukken. De Fransman wist in 47 wedstrijden 17 keer het net te vinden. In het laatste seizoen van van Persie bij Arsenal scoorde hij 37 keer in 48 wedstrijden. Een verschil van 20 doelpunten zorgde voor veel commotie rond de naam van Giroud.

De twee seizoenen die volgden lukte het Giroud niet het matige begin achter zich te laten. In zijn tweede en derde seizoen voor Arsenal speelde hij 87 wedstrijden en maakte 41 doelpunten. Op papier geen slechte cijfers, maar het oogappeltje van Londen werd de spits niet. Arsenal haalde in 2014 Danny Welbeck als aanvallende versterking, maar zowel Giroud als Welbeck konden geen potten breken.

Het leverde Giroud in het huidige seizoen een probleem op. Hij raakte de spitsenpositie namelijk kwijt aan Theo Walcott, op papier een rechtsbuiten. Slechts invalbeurten leken nog voor hem te zijn weggelegd. Zoals ook tegen Bayern München, waar hij na 74 minuten het veld inkwam voor zijn nieuwe concurrent.

Drie minuten later: 1-0. Giroud kopt/slaat The Gunners naar de overwinning. Dat Mesut Özil er in de 90e minuut nog 2-0 van maakt, maakt niets meer uit.

Een reden voor Wenger om in het thuisduel tegen Everton de Fransman een basisplek te geven ten koste van Walcott. Giroud stelde niet teleur en speelde een goede wedstrijd, waarin hij wederom het net wist te vinden. Ook afgelopen weekend scoorde hij het openingsdoelpunt, ditmaal tegen Swansea City.

Is Giroud terug? Of is het slechts een van de vele fases?

Advertenties