Door Mitchell Weber

De hele wereld opgeschrikt, allemaal door een man. Die ene man die onomstreden wordt gezien als de beste Nederlandse voetballer ooit. Die ene man met dat zware Amsterdamse accent, dat accent uit Betondorp. Johan is zijn voornaam, de achternaam kan achterwegen gelaten worden. Want iedereen weet welke Johan ik bedoel en dat is niet omdat hij deze week in het nieuws was.

Johans invloed in de voetbalwereld is enorm en dat werd afgelopen weekend nogmaals duidelijk. Heel Nederland ging in de 14e minuut staan voor Johan, FC Barcelona sterren betuigde hun steun en de beste voetballer ter wereld liet, via Facebook nota bene, weten dat ook zijn gedachte bij Johan zijn. Zomaar even, gewoon omdat het Johan is.

Pep Guardiola, de beste trainer van de wereld op het moment, zei ooit: ‘Cruyff built the cathedral. Our job is to maintain and renovate it.’ Het is een van de meest herhaalde quotes van de afgelopen week, maar voor mij ook de meest zeggende. Cruijff is onnavolgbaar, maar dat is stiekem de bedoeling: ‘Als ik wilde dat je het begreep, dan had ik het wel beter uitgelegd.’

De reden ervan is vreselijk, maar wat er allemaal gebeurde in stadions afgelopen weekend, dat is prachtig. In een tijd dat het voetbal toch vooral negatief in het nieuws is geweest, laat de sport zich nu van zijn beste kant zien.

En dat allemaal door Johan.

Advertenties