Door Aaron Golub

Door het gemis van Jackson Martinez, Danilo, Alex Sandro, Carlos Eduardo, Rolando en Ricardo Quaresma, die afgelopen seizoen allemaal samen voor maar liefst 111 miljoen euro (!) werden verkocht door Porto, moeten de Portugezen wéér een geheel nieuw elftal opbouwen om mee te doen in de eigen competitie, maar ook in de Champions League.

Door de jaarlijkse massale doorverkoop van spelers is er duidelijk een patroon in het beleid te zien bij Porto. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Ajax, dat ook elk jaar veel spelers verliest, blijft Porto niet alleen elk jaar mee doen om de titel, maar ook op het kampioenenbal. Vorig seizoen strandde de ploeg van Julen Lopetegui in de kwartfinale van de Champions League. Nadat thuis voor een verrassing werd gezorgd tegen Bayern (3-1), verloor het in de Allianz Arena kansloos met 6-1.

Toch blijven ze elk jaar ver komen en raakt het bestuur niet in de war. Na het verkopen van Hulk, Radamel Falcao, Mangala, Fernando, Otamendi, James Rodríguez, João Moutinho, Fredy Guarín en vele anderen in voorgaande seizoenen, bleef de scouting zijn werk doen. Ook dit jaar kochten ze ‘goedkoop’ in met bijvoorbeeld Jesús Corona, die voor 10.5 miljoen euro over kwam van FC Twente.

Dit principe is eigenlijk waar Porto van leeft, want met de eerder genoemde grootheden is het niet anders gegaan. In het seizoen 2009/2010 werd bijvoorbeeld Falcao voor ongeveer 5.5 miljoen overgenomen van River Plate. Eén seizoen later gebeurt precies het zelfde, dit maal is het James Rodríguez, die op 18-jarige leeftijd weg wordt geplukt bij het Argentijnse CA Banfield, dat daar iets meer dan zeven miljoen voor ontvangt. Beide worden ze binnen vijf jaar voor bijna 100 miljoen euro verkocht.

Het is niet gek dat er dit jaar voor iets meer ervaring is gekozen. Er moesten veel nieuwe basisspelers komen, maar toch heeft Porto daar een zuinige oplossing voor weten te vinden. Iker Casillas (Real Madrid), Maxi Pereira (Benfica), Alberto Bueno (Rayo) en Pablo Osvaldo (Southampton) werden allemaal gratis binnen gehengeld. Ook werd Giannelli Imbula voor twintig miljoen euro overgenomen van Marseille.

Dit seizoen is dé kans voor Porto om te schitteren. Met Maccabi Tel-Aviv, Dynamo Kiev en Chelsea in de groepsfase, is overwinteren in de Champions League een must. In eigen land zijn de verwachtingen ook erg hoog. Ondanks de grote uitverkoop, is Porto dit jaar favoriet ‘número um’ voor de landstitel. Aartsrivaal Benfica is namelijk nog veel meer spelers kwijt geraakt, waaronder Rodrigo. Valencia nam de spits voor 30 miljoen euro over.

Porto, dat Benfica dit seizoen overigens al met 1-0 versloeg, heeft in de Primeira Liga nog geen duel verloren en is dus koploper. Met de aankopen gaat het ook goed. Imbula heeft in alle competities zes stabiele duels achter de rug, terwijl Corona in vier duels, al vier keer het net wist te vinden. Hoewel Casillas zo’n beetje ‘weggepest’ is bij Real, hield hij in zeven competitieduels al vier keer zijn doel schoon. Na de internationale break staat er meteen weer een kraker op het programma. Volgende week zondag spelen ‘De Draken’ tegen Braga, dat op dit moment vierde staat.

Advertenties