Ronduit belabberd. Zo staan we er al een tijdje voor. Nu, met de laatste wedstrijd van deze groep voor de boeg, kunnen we maar 1 ding concluderen: wat hebben we er een zooitje van gemaakt. Om te janken. Vanaf het moment dat Janmaat de bal via de paal en Cillessen, uit bij Tsjechië, in zijn eigen doel werkte, wist je het eigenlijk al. We hadden toen al moeten stoppen. Gewoon niet meer aan mee willen doen en de eer aan jezelf houden. Dan komt natuurlijk de vraag: Wie is daar verantwoordelijk voor? De bondscoach(es) of die droeftoeter uit Zeist, Bert van Oostveen? Voor mij is het duidelijk: Bert, oplazeren.

Met enige verbazing, maar toch ook nieuwsgierigheid reageerde ik op de aanstelling van Hiddink. “Is het nog wel de Hiddink van toen? Zal toch wel?” Dat dacht je toen. “Anders stel je hem niet aan.” Ook dat dacht je toen. Inmiddels hebben we al lang en breed antwoord op die vraag: een duidelijkere nee bestaat niet. Wie is hiervoor verantwoordelijk? Inderdaad, Bertje.

Hiddink is ontslagen. Nou, oke, we staan derde. We moeten nog tegen Turkije. Alles is in eigen hand. Of terwijl, er is eigenlijk niets aan de hand. Gewoon een goede trainer erop en over een jaar zingen we: “We gaan naar Frankrijk toe.” Of zoiets. Maar nee. Onze voormalig keeper van v.v. Amstelveen/Heemraad had een geniaal plan bedacht. Hiddink zou het EK doen en dan zou Blind komen. Compleet achterlijk natuurlijk. Waar staat het Nederlands elftal over twee jaar? Wat heeft het Nederlands elftal nodig over twee jaar? Wie heeft het Nederlands elftal nodig over twee jaar? Hoe kan je nou in godsnaam al iemand benoemen voor over twee jaar.

Maar goed Hiddink werd er dus uitgeknikkerd en Blind kwam. Dus geen type Maaskant, die de hele boel op stelten zet voor elk punt. Nee, een manager, die al was aangesteld voordat Hiddink was ontslagen, een manager zonder een goede staat van dienst en een manager die elke nacht slaapt onder een Ajax-dekbed in een Ajax-pyjama. He, Bert, strak plan man!

Ja maar, hij stelde Van Gaal aan, dat ging toch goed? Dat is nou precies een voorbeeld van zo’n zondagsschot stijf in de kruising. Puur geluk. Het is dat Hiddink toen bij Anzji zat, anders had onze held Bert van Oostveen toen al Hiddink aangesteld. Het enige voordeel daarvan had geweest, dat Hiddink het WK toen niet gehaald zou hebben, we deze kwalificatie dus niets met Guus te maken hadden gehad en we volgend jaar lekker naar een Nederlands gekleurd EK hadden kunnen kijken. Oh nee, want dan had Blind deze hele kwalificatie gedaan. Laat maar. Bert, als je dit leest, bedankt.

Advertenties