Door Mark Arents

Oktober is iets langer dan een week onderweg en de eerste ontslagen zijn alweer gevallen in de voetballerij. Het bestuur van Liverpool had kennelijk geen vertrouwen meer in Brendan Rodgers, NAC zag Robert Maaskant niet meer als de reddende engel en Dick Advocaat trok zelf de stekker uit zijn korte carrière bij Sunderland. Deze maand is bij voetbaltrainers berucht vanwege de vele ontslagen die er vallen. Wij van Op De Enkels vroegen ons af welke trainers het risico lopen om deze maand de spreekwoordelijke bons te krijgen.

Nederland

Te beginnen in eigen land. Er zijn eigenlijk twee trainers die op basis van statistieken en verwachtingen kans maken op de zogenaamde zak: Henk de Jong (Cambuur) en Dwight Lodeweges (Heerenveen). Beide clubs uit Friesland zijn de laatste jaren gewend geraakt aan goede resultaten, maar die blijven dit seizoen uit. Cambuur wist nog geen enkele wedstrijd te winnen en staat met vier punten uit acht wedstrijden momenteel op de 17e plaats. De 57-jarige hoofdcoach van Heerenveen won met zijn ploeg pas één wedstrijd en staat met zeven punten uit dezelfde hoeveelheid wedstrijden op de 13e plek.

Waar het spel van de Leeuwardenaren er per week beter uit begint te zien, ging Heerenveen vorige week vrijdag snoeihard onderuit door kansloos met 2-0 te verliezen van Heracles. Nou hebben de Jong en Lodeweges genoeg krediet opgebouwd bij de supporters van beide teams, maar de trainers moeten nu wel echt wat gaan verzinnen om de ploegen beter te laten functioneren, willen ze nog langer actief blijven bij de Friese clubs.

Engeland

In de competitie waar je als trainer het meest druk ervaart, vraag dat maar aan Dick, moet je niet te veel wedstrijden achter elkaar onder de maat presteren. De eerste twee ontslagen zijn dit jaar al gevallen in de Premier League en daar zouden wel eens snel twee andere namen bij kunnen komen: Steve McClaren (Newcastle United) en Tim Sherwood (Aston Villa). Newcastle staat momenteel laatste en heeft nog geen wedstrijd in dit Premier Leagueseizoen gewonnen. De oud FC Twente-trainer heeft goed mogen investeren in de ploeg met aankopen als Mitrovic en Wijnaldum, maar weet zijn ploeg nog niet aan de praat te krijgen.

Tim Sherwood leidde Villa vorige jaar naar de finale van de FA-Cup, maar heeft dit seizoen pas één Premier Leagueduel gewonnen na acht wedstrijden. Dat de ploeg de naar Liverpool vertrokken Benteke mist is een feit, maar Sherwood moet de ploeg snel draaiende krijgen wilt hij nog lang in Birmingham blijven werken. Op basis van resultaten zou José Mourinho hier zeker bij moeten staan, maar aangezien hij in Londen zo’n vinger in de pap heeft en zijn selectie uitermate sterk is zal het hem waarschijnlijk wel lukken het deze keer vol te houden op Stamford Bridge.

Italië

Kijken we verder in Europa dan zien we de grootste verrassing toch wel in Italië. Het Juventus van Massimiliano Allegri staat 12e in de competitie en kent daarmee een belabberde seizoenstart. De 48-jarige hoofdcoach van de Oude Dame stond vorig jaar nog in de Champions League finale met zijn ploeg. In Italië zijn ze echter genadeloos en kun je zomaar op straat staan.

Advertenties