De voetbalcarrière van Graziano Pellè is een wonderbaarlijke. Geflopt bij elke club waar hij onder contract stond – waaronder AZ – en als 27-jarige bij Feyenoord terecht komen. Bij de Rotterdammers waren ze wanhopig op zoek naar een spits die John Guidetti kon doen vergeten. “Ik wil niet vergeleken worden met mijn voorgangers”, zei de Italiaan al uit angst voor falen.

Falen deed de Italiaanse rokkenjager zeker niet. Zijn eerste succes was al dat heel vrouwelijk Nederland verliefd werd op zijn gladde Italiaanse ‘Pellè-kapsel’, waaronder ook mijn moeder (hoi mam!). Zijn tweede succes, en die was iets belangrijker voor zijn carrière, de doelpunten. Waar dat in Italië en bij AZ niet lukte, scoorde Pellè in Rotterdam aan de lopende band: 50 goals in 57 wedstrijden, over 2 seizoenen gerekend.

Coach Ronald Koeman vertrok na zijn successen naar Southampton en nam Graziano gezellig mee. De God die Pellè in Rotterdam was geworden besloot hij ook maar meteen voor zijn nieuwe club te laten zien. De doelpunten die hij in zijn eerste Premier League-maanden maakte, bezorgden hem een plek bij het Italiaans voetbalelftal. Prompt wordt de hunk verkozen boven spelers als Mario Balotelli. Natuurlijk zorgt de spits bij zijn debuut voor het enige doelpunt tegen Malta.

De eerste 5 doelpunten (in 9 wedstrijden) die hem een plek bij Italië opleverde, waren geen garantie voor succes. In de rest van het seizoen wist hij er nog maar 7 te maken. 12 doelpunten in 37 wedstrijden, een te laag aantal voor een spits in de Premier League.

De Nederlandse aandacht werd steeds minder, mede dankzij het steeds mindere niveau van Southampton. Tot de aandacht voor Graziano vanuit ons kleine kikkerlandje ongeveer op het nulpunt kwam. Ik moest ingrijpen. Want Pellè is weer terug. Pellè heeft de AZ-Pellè ingeruild voor de Feyenoord-Pellè.

Pellè mocht dit seizoen 8 keer in de basis opdraven bij Southampton, als het om de Premier League ging. De Italiaan scoorde 5 keer, waarvan tweemaal tegen Manchester United (2-3 verlies) en tegen Chelsea (3-1 winst). Tegen The Blues leverde hij ook nog 2 assists, waardoor hij bij alle Southampton-doelpunten betrokken was. Nu al evenveel assists in alle 37 wedstrijden vorig seizoen, netjes.

Southampton, dat plek 9 inneemt, heeft 12 punten uit 8 wedstrijden. Het scoorde 13 keer, waarvan Pellè er dus bij 7 direct betrokken was. Dan ben je gewoon goed. Zeker als je bedenkt dat hij zijn plek op de topscorerslijst deelt met spitsen als Romelu Lukaku en Alexis Sanchez.

Advertenties