Door Mark Arents

‘’Ik weet nog goed hoe het begon, het was Twente-NEC.” De eerste regel van het lied Rood Hart van Bert ter Brugge. Een heerlijk nummer waarin hij beschrijft hoe hij verliefd werd op de club uit het verre oosten. Ik werd op dezelfde club verliefd door op 10-jarige leeftijd een rondleiding te nemen door de Grolsch Veste tijdens een zomervakantie. Ik had de ArenA, de Kuip, het Phillips stadion en het Abe Lenstra gezien, maar mijn hart had nog nooit zo hard geklopt als op het moment dat ik de grasmat van de Grolsch Veste betrad. Ik was binnen een minuut verkocht en wist zeker dat FC Twente de rest van mijn leven, mijn club zou zijn.

Het was toen het Twente van Blaise N’Kufo, Jeroen Heubach, Kennedy Bakircioglü en Karim El Ahmadi. Nu tien jaar later is het ons Twente met Michael Olaitan, Giorgios Katsakis, Jerson Cabral en Hakim Ziyech. Tien jaar geleden eindigden we als 9e en de vijf seizoenen daarna stonden we in de top 4 van de eredivisie. Met als hoogtepunt het kampioenschap in 2009/2010. Iets waar ik nu met deze selectie alleen maar van kan dromen.

Positief over de toekomst ben ik niet echt. Als ik naar het middenveld van de club uit Enschede kijk zie ik een team met heel veel potentie. Renato Tapia, Kamohelo Mokotjo, Felipe Guitiérrez, Shadrach Eghan en de baas op het veld: Hakim Ziyech. Spelers die waarschijnlijk met deze resultaten niet lang meer bij Twente zullen spelen. De vraag is waarom lukt het Twente dit jaar dan niet om te imponeren.

Als je kijkt naar de seizoenen dat Twente in de top van de eredivisie meedraaide, 2006 tot 2014, zie je dat ieder seizoen twee posities cruciaal zijn voor de resultaten van Twente. In het befaamde 4-3-3, wat de club sinds jaar en dag speelt, veranderen de links- en rechtsbuiten bijna ieder seizoen. Even een overzichtje:

  • 2006/2007 Kennedy, Arnautovic
  • 2007/2008 Arnautovic, Elia, Denneboom, Huysegems
  • 2008/2009 Arnautovic, Elia, Denneboom
  • 2009/2010 Ruiz, Stoch
  • 2010/2011 Ruiz, Chadli, Ola John, Bajrami
  • 2011/2012 Chadli, Bajrami, Ola John, Wesley Verhoek
  • 2012/2013 Tadic, Chadli, Gyasi, Cabral
  • 2013/2014 Tadic, Promes, Mokthar, Ould-Chikh

In die jaren veranderde natuurlijk ook andere posities en stond je met verdedigers als Douglas en Rajkovic veel sterker achterin. Maar de buitenspelers waren de echte spelmakers. Zonder Ruiz en Stoch was Blaise N’Kufo niet zo vaak in scoringspositie gebracht en was Twente echt geen kampioen geworden. De buitenspelers maakten in mijn ogen altijd het verschil. Als je kijkt naar het afgelopen seizoen en dit seizoen zie je dat de buitenspelers de zwakkere posities in de ploeg zijn.

  • 2014/2015 Corona, Mokthar, Ould Chikh, Miyaichi
  • 2015/heden Cabral, Ede, Olaitan

Hoe goed Corona dit seizoen ook presteerde, vorig seizoen bakte hij er zeker aan het begin weinig van. Ook Mokthar is bij Twente nooit echt goed uit de verf gekomen. Ould-Chikh was en is een groot talent, maar als je hem als club niet vast kan houden heb je er eigenlijk weinig aan dat je hem hebt opgeleid.

Dit seizoen moeten we het echt van het middenveld hebben, maar kijken we naar de toekomst wil ik als tip aan de Tukkers geven: investeer in je buitenspelers. Je ziet dat de grote namen van Twente de afgelopen jaren buitenspelers waren. Natuurlijk had je ook Luuk de Jong en Leroy Fer, maar spelers als Arnautovic, Ruiz en Tadic hebben jarenlang bij Twente het spel gemaakt.

Om Jari Oosterwijk, de ‘nieuwe Luuk de Jong’, te bedienen moet je gewoon betere buitenspelers gaan binnenslepen dan Cabral en Olaitan. Maar daarmee komt ook het echte probleem van Twente aan het licht, de financiën zijn er niet om te kunnen investeren in de toekomst. Twente heeft deze zomer bijna alleen maar transfervrije spelers gehaald en daarmee is het altijd maar afwachten hoe ze zich ontwikkelen binnen de ploeg.

Mijn tip voor mijn club is dan ook: Geef de jeugd de kans. Laat een heel seizoen gasten als Joel Drommel, Jari Oosterwijk en Hidde ter Avest spelen. Ziyech ben je waarschijnlijk kwijt in de winter, maar ga geen Tannane kopen omdat hij nu even de sterren van de hemel speelt. Investeer met dat geld liever in een speler voor de toekomst. En laat dan de eigen jeugd een beetje doorstromen door een Hölscher op te stellen. Misschien dat Twente dan over een jaar of vijf weer mee doet om die felbegeerde schaal.