Ieder jaar gaan we, de voetballiefhebbers, steevast op woensdag of dinsdag en ook nog de donderdag met een gruwelijke migraine naar bed. We worden die dag daarna wakker met een kater, maar houden toch nog hoop. Nederlandse clubs in Europa. Menig persoon houdt er suïcidale gedachtegangen op na. Werkelijk niet om aan te gluren en tegen het absolute toppunt van het gênante aan. Er is alleen één grote uitzondering: AZ Alkmaar. Man, wat geniet ik van jullie.

Gisteren werd Athletic Bilbao verslagen. De Basken tikten Barcelona dit seizoen nog helemaal dronken. Daar was AZ, oprecht als rots in de branding. PSV, Ajax en Groningen lieten het uiteraard weer eens afweten. Tuurlijk zitten er leuke overwinningen tussen. Ajax dat City en Barca pakt en een PSV dat United met 0 punten terug naar Manchester stuurt. Dat is genieten, maar wat levert het op? Een zooitje knaken voor op de bankrekening, maar voor de rest niets.

Maar AZ. In 2004/2005 natuurlijk nog halve finalist. Vervolgens speelde het eenmaal Champions League – dat bleek niks voor AZ – maar in de Europa League werd van de vier van de zeven keer de groepsfase overleeft. Daarvan waren de Alkmaarders drie keer kwartfinalist. Vorig jaar nog, AZ moest toen worden afgestopt door de latere finalist Benfica.

Natuurlijk glijden de kazen wel eens gruwelijk hard uit, maar twee weken later staan ze er weer. Ze staan er weer met z’n allen. AZ in Europa is een team met de mentaliteit van een betonnen muur. Iets waar de collega’s iets van kunnen leren. Groningen en Ajax waren gisteren toch ook weer een aanslag op je netvlies. Ja, het spel zal leuk geweest zijn, maar resultaat? AZ schakelde al eens een Udinese uit en versloeg een Valencia, met leuk spel? Nee, maar wel met passie en strijd.

Of het nou aan het ‘klappertjespubliek’ lag en aan de wind ligt, weet ik niet. Wel staat al met een paal boven water dat AZ ook dit Europese seizoen gaat laten zien hoe het echt moet. Hoe je een Europese wedstrijd moet benaderen. Hoe je gebrek aan kwaliteit kan compenseren met een extreme werklust. AZ heeft natuurlijk geen slechte ploeg, maar je gaat mij niet vertellen dat  een Vincent Janssen en Thom Haye zouden uitblinken bij Real Madrid. Met alle respect natuurlijk.

Zoals het legendarische lied gaat: “Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed: AZ, AZ, AZ.” Zo is het maar net. Deze jongens leven voor hun club en zetten die stappen extra, die nodig zijn voor het resultaat. AZ, een voorbeeld voor menig club. Lang genoeg geluld, ik ga verder met uitkateren van gisteravond..

Advertenties