Alsof het gisteren was. Alsof het gisteren was dat ik met een partijtje van een vriend op het trainingsveld van Ajax stond. Een partijtje met die gasten en nog een balletje op doel geschoten. Ik was 8 jaar destijds, nu inmiddels 10 jaar geleden.

Na het ‘trainen’ en de rondleiding door het stadion kregen we een tekening mee naar huis. “Wie het mooiste tekent kan een wedstrijdje Ajax kijken winnen”, zei onze gids. Nou, snel dat papiertje in je zak proppen. Ik wilde naar Ajax toe.

En dat ging ik ook. Door stiekeme hulp van moeders had ik – als een van de zovelen – de mooiste tekening gemaakt. 24 september 2005, vandaag precies tien jaar geleden, zat ik voor het eerst in het stadion. De sjaal met ‘AFC AJAX – RODA JC’ hangt nog steeds aan mijn muur.Urby

In de auto vroeg ik aan mijn vader wie de linksback van Ajax was. “Urby Emanuelson jongen”, zei pa. Ik was linksback, Urby was linksback. Dat werd dus mijn favoriete speler. Vanaf 24 september 2005 was Urby Emanuelson mijn favoriete speler. Vandaag dus al precies 10 jaar lang.

Het eerste shirtje van Emanuelson werd gekocht. Het shirtje van hetzelfde seizoen als hij dit schitterende doelpunt maakte tegen PSV. “Als die ze maakt, maakt ie altijd van die fraaie goals”, aldus de commentator destijds.

Emanuelson werd maar geen kampioen in Amsterdam, zijn contract liep af, en Urby wilde ook wel eens in het buitenland kijken. Halverwege het seizoen 2010/2011 tekende hij bij AC Milan. Aan het eind van het seizoen had hij 2 prijzen: het kampioenschap met de Milanezen en de 30e landstitel van de Amsterdammers.

Ik een keer naar Milaan toe, een shirtje halen van AC Milan. Nog een wedstrijd bijgewoond, maar de harde waarheid kwam boven tafel: Emanuelson kon niet zo vaak schitt
eren in San Siro als hij gehoopt had. Hij speelde weinig, werd verhuurd aan Fulham. Op een gegeven moment zelfs verkocht aan AS Roma, die hem meteen verhuurde aan Atalanta Bergamo.

En nu zijn we hier, op 24 september 2015. Emanuelson heeft geen club, maar is geregeld op de Toekomst te vinden. Tenminste, dat zie ik op zijn Snapchat. Maar vaak is het voor zijn neefje, die in de jeugd van Ajax voetbalt. Hopelijk zien we Emanuelson terug in het wit-rood-wit, wat hem zo prachtig stond.

Al is het maar om mijn 10-jarig jubileum te vieren met Urby, terwijl hij er niks vanaf weet.

Advertenties