De eerste speelrondes van een competitie zijn vaak de leukste. Na de laatste misschien, als je een spannend seizoen hebt. Maar bij het begin van de competities komen altijd de verrassingen en tegenvallers naar boven drijven. Zoals Heracles Almelo de verrassing van het huidige Eredivisieseizoen is, valt FC Twente vies tegen.

Heracles wint gewoon even van FC Twente en PSV. Een nette 2e plek, met 1 punt achter koploper Ajax. Dan doe je het gewoon meer dan goed. Hetzelfde gebeurt ook in andere grote competities. Geweldig om te zien. West Ham United bijvoorbeeld. Die club staat 3e, 1 puntje achter op Manchester United en 3 op Manchester City. Maar ondertussen heeft het wel even Liverpool (3-0), Arsenal (2-0) en koploper City (2-1) aan de kant gezet.

In de Serie A leiden Internazionale (12 punten uit 4 wedstrijden) en Torino (10 uit 4) de dans. Internazionale is jarenlang op de achtergrond verdwenen, terwijl Juventus met alle gemak kampioen werd. Dit jaar heeft Juve pas 4 punten bij elkaar gesprokkeld.

Borussia Dortmund speelt ook weer mee om de titel. De afgelopen 11 wedstrijden werden winnend afgesloten, waaronder 5 competitiewedstrijden. Bayern München won ook 5 keer, maar het doelsaldo van Dortmund is nog een stukje beter. Toch best een verrassing, als je nagaat dat Dortmund vorig seizoen rond de degradatiestreep voetbalde en pas op het laatste moment een eindsprint inzette naar plek 7.

Natuurlijk is het in Spanje geen feest. Geen verrassingen: Barcelona op 1, Real Madrid op 2. Villarreal en Celta de Vigo staan wel gelijk in punten met de Madrilenen, maar meer ook niet.  Kleine verrassing nog in Frankrijk: Monaco en Olympique Marseille staan na 6 wedstrijden op plek 11 en 12.

Ik hou van de eerste speelronden. Wout Weghorst 4 doelpunten voor de nummer 2. Of Riyad Mahrez die even 5 doelpunten scoort voor de Engelse nummer 4 Leicester City. Schitterend. Gewoon even topscorer van de Premier League.