“Let’s go FIFA, let’s go FIFA! I like you! Thank you!”, zo bedankte meneertje Blatter de omgekochte zaal na zijn herverkiezing. Het mannetje kon voor zijn 100e termijn gaan. Verder met de corrupte baas uithangen. In zijn 99e termijn werd de ludieke beslissing genomen om het WK in Qatar te houden. Een grap. Het was bedoeld als grap. Een beetje uit de hand gelopen grap met in de hoofdrol Blatter, Platini, Sarkozy en Ronald de Boer. En o ja, met hen nog zo’n 4000 man die de aftrap nooit zullen meemaken. Allemaal met een woestijntje op hun buik. Roemloos ten onder gegaan.

Te beginnen bij die Fransman die geen haar beter is dan de Zwitser die ermee kapte. Meneer Platini stemde op Qatar. Hij motiveerde zijn keuze door te zeggen dat een WK in een land gespeeld moest worden waar nog nooit een WK gehouden was. Hij voegde eraan toe ‘geen spijt’ te hebben na een bak kritiek over zich heen te hebben gehad. Kort voor de stemming had hij, en zo komen we bij de volgende hoofdpersoon, samen met Sarkozy en een prinses van Qatar een meeting. In deze meeting zouden afspraken gemaakt zijn die voordelig waren voor alle partijen. De stem van de Franse bond was in ieder geval binnen.

We blijven in de familie Platini. Dit maal de zoon van Platini: Laurent. Na de toewijzing kreeg zijn zoon geheel toevallig een baan als directeur van een investeerdersgroep uit Qatar. Maar goed, nogmaals, dat is puur toeval. Ofzo.

Het WK van 2022 wordt in de winter gehouden. Dit is volgens Platini ook geen enkel probleem. Hij noemt het zelfs arrogant dat wij als Europa eisen dat een WK vanwege onze speelschema’s in de zomer wordt gehouden. Dit geldt niet alleen voor Qatar, maar voor alle WK’s. Een WK moet in de ogen van deze stokbroodsnuiver op elk moment in een jaar kunnen. Wat ik me dan afvraag: Hoe dan?! Een maand voor het WK moeten de internationals al naar hun teams. Ben je net op gang met je competitie en dan moet die al worden afgebroken. Wat gaat er vervolgens met de spelers die achterblijven gebeuren? Blijven die een kleine 3 maanden met ze alle trainen? Spelen die oefenwedstrijden tegen andere achterblijvers? Niet wenselijk. En dan daarna. Spelers keren doodmoe en uitgeput terug. Wat dan? Kortom: in de winter kan gewoon niet. Toch doen ze het.

Het bid van Qatar had ook een Nederlands tintje. Ronald de Boer was voor 750.000 euries ambassadeur voor het oliestaatje. Een matige vergoeding. Ter vergelijking: Zidane kreeg ruim 2 miljoen. De bescheidenheid van Ronald valt in ieder geval te prijzen. Maar De Boer geeft aan nooit, maar dan ook echt nooit iets gemerkt te hebben van corruptie. Dames en heren, dat kan niet. Dat kan oprecht niet. Iedereen wist het, maar iemand die er bovenop zit, heeft het niet door?

Qatar zelf ontkent, uiteraard, in alle toonaarden. Diverse journalisten zouden giften ontvangen hebben. Real en Barcelona zouden zijn gepaaid om de Spaanse stem binnen te harken. De Aziatische voetbalbond zou zelfs een wolkenkrabber en een heel sportcomplex ter beschikking hebben gekregen. Dit spreekt allemaal niet echt in het voordeel van Qatar. Waar heeft het dan volgens de mannetjes met de lange hemden wel aan gelegen? “Het heeft gelegen aan onze uitstekende presentaties die wij hebben gegeven. Dat heeft men overtuigd.” Zolang je het zelf maar gelooft.

En dan de ergste: Sepp Blatter. Zijn rechterhand Jack Warner heeft in opdracht van deze Zwitserse idioot voor 10 miljoen aan mensen omgekocht. Onder andere omtrent Qatar. Dit lekte uit en Blatter stapte op. Ongelofelijk. Het ergste zou nu nog zijn als hij er mee wegkomt. Het feit dat de beurzen zwaar negatief reageerde op het vertrek van Blatter zegt genoeg.

Het WK in Qatar van vooral Blatter en Platini zal zijn doorgang uiteindelijk toch wel vinden. Voetbal is van ons toch? Van het volk? Absoluut niet. Voetbal is verkocht. In 2026 kunnen we met z’n alle naar Syrië. Om in 2030 vervolgens op te kunnen draven in Noord-Korea. Het symbolische zijn de tot nu toe 4000 doden. Gestorven voor de portemonnees van criminelen.

Advertenties