Mijn dorpsclub speelt woensdag nacompetitie. Voor de derde keer op rij inmiddels. Twee jaar op rij lukte het niet om te promoveren naar de derde klasse. Driemaal is scheepsrecht, wordt er geroepen op de club. Maar moeten we dat willen? De helft van het eerste elftal stopt er volgend seizoen mee en de doorstromende jeugd lijkt nog niet ‘je van het’. Het doet me een beetje denken aan PSV.

Eindelijk kunnen ze in Eindhoven een kampioenschap vieren. Jetro Willems, Luuk de Jong en Georginio Wijnaldum zijn uitgegroeid tot vedettes, Memphis Depay tot legende. Het zijn de mannen die PSV na zeven jaar kampioen hebben gemaakt. PSV mag als kampioen van ons kikkerlandje Europa in. Maar moeten ze dat willen? Dat is wat ik me wederom afvraag.

De helft van het eerste elftal vertrekt deze zomer en de doorstromende jeugd lijkt nog niet ‘je van het’. De vergelijking is gemaakt. Memphis is al weg, Wijnaldum zou ook willen gaan. En wie kan Willems (13 assists) en De Jong (2o doelpunten) nog tegenhouden? In mindere mate zullen Luciano Narsingh, Jeffrey Bruma en Karim Rekik ook op belangstelling kunnen wachten.

Nogmaals de vraag: moet je daarmee Europa in willen? Natuurlijk niet. Het elftal stroomt volledig leeg. Met dit team zou je het Zenit, Schalke 04 en Internazionale lastig kunnen maken. Maar dadelijk, als je het moet doen met – respectabel – Jürgen Locadia, Jorrit Hendrix, Joshua Brenet, Oscar Hiljemark en Florian Jozefzoon, dan wordt het toch een stuk lastiger. Een héél stuk lastiger. Hebben zij wat in te brengen tegen Zenit, Schalke 04 of Internazionale? Nee. Nee. Nee. Misschien dat ze de schade beperkt kunnen houden tegen Zürich, FC Kopenhagen of HJK Helsinki.

Om even terug te gaan naar ons dorpsclubje: onze spits (De Jong) stopt ermee. De regisseur op het middenveld (Wijnaldum) stopt, topscorer op linksbuiten (Depay) stopt en onze oudste verdediger (Bruma) stopt. Maar goed, bij ons gaan ‘onze’ Rekik, Narsingh en Willems wel door. Indirect zijn wij, aan het einde van de transferperiode, dus gewoon een stuk beter.

Advertenties