Talenten en België. Een heerlijke combinatie, zo blijkt de afgelopen jaren. Waar we nu de lichting kennen met spelers als Hazard en De Bruyne, komt er alweer een nieuwe lichting aan. In deze lichting zit echt een bijzonder getalenteerde speler. Lopend op het middenveld, een beetje op zes en een beetje op acht, in het paars-wit gekleurde shirt van RSC Anderlecht. Youri Tielemans. Koud achttien jaar en 176 centimeter klein. Echt een kind van de club en op weg naar de absolute wereldtop. Zonder twijfel.

Hij was vijf jaar jong toen hij aansloot in de jeugdopleiding van Les Mauves. Doorliep alle jeugdelftallen, om vervolgens op zijn zestiende al te debuteren in het eerste. Door hoofd opleidingen Jean Kindermans al vroeg vergeleken met Axel Witsel. Toen nog de onbetwiste belofte voor het Belgisch voetbal. Tegenwoordig is hij geld aan het tellen in Rusland. Zonde. Terug naar Youri. Die een kleine week na zijn debuut al rustig in de basis mocht starten.

Hij werd vervolgens de jongste Belg ooit in de Champions League. Het duurde wel een half jaar voordat hij pas zijn eerste competitiedoelpunt maakte. Maar goed voor iemand die op zes staat, is dat geen ramp. Vooral als je kijkt naar hoe hij ze erin legt. Niet normaal. Ik nodig u alle uit om even op youtube in te tikken ‘Tielemans volley KAA Gent’. Dit is een typisch voorbeeld waarin duidelijk wordt hoeveel controle hij over zijn schot heeft. Hij beschikt over diezelfde controle en rust als Wesley Sneijder.

Als je op zes staat, heb je de kans om het spel te verdelen. Het veld valt goed te overzien en het strooien kan beginnen. Ik nodig u wederom uit op youtube de steekpass van meneer Tielemans op te zoeken. Hij mag dan niet veel scoren, maar hij zet menig moment een teamgenoot vrij voor de keeper. Een vergelijking met iemand als Iniesta is dan ook zeker op zijn plaats. Altijd vooruit denken en weten wat je gaat doen voordat je de bal krijgt. Om het vervolgens nog zo uit te voeren ook.

Het is ook niet heel gek dat Youri al de prijzen voor jonge profvoetballer en belofte van het jaar op zak heeft. Won ook al twee keer de Belgische Supercup en de Belgische titel met de Paars-witten. Zou er dan misschien interesse in dat mannetje, pardon, deze grote meneer zijn? Reken maar. De gehele Europese top ligt al zijn voeten. Daniel van Buyten, inmiddels actief als scout voor Bayern München, gaf al toe dat zijn club Tielemans nadrukkelijk volgt. Terecht natuurlijk.

Des te mooier moet het nieuws dat hij zijn contract met vijf seizoenen verlengde vorige week zijn geweest voor menig Anderlechtsupporter. Hij haalde die dag gelijk zijn rijbewijs op. Ja, iemand met zoveel kwaliteiten, nu al, op deze leeftijd. Ongelofelijk. Een speler die als talent bestempeld wordt, maar het in tegenstelling tot al die Nederlandse ‘talenten’ dubbel en dwars waar maakt. Echt met recht een talent.

Advertenties