Vorig jaar begon hij in de basis van één van de meest merkwaardige, dan wel historische finales ooit. PEC versloeg Ajax met 5 tegen 1. Dit weekend kan PEC wederom in de geschiedenisboeken verdwijnen als ze voor de tweede keer op rij de dennenappel pakken. De tegenstander, FC Groningen, kan voor het eerst een beker in de prijzenkast zetten. Een fantastische finale dus. PEC-verdediger Maikel van der Werff is voor deze editie geschorst en versterkt aanstaande zomer Vitesse. Hij beleeft deze wedstrijd dus anders dan vorige keer: “Stuk minder spanning natuurlijk.”

Eerst terug naar vorig jaar. Memorabel, onvergetelijk, noem het maar op. Zomaar wat woorden die gekoppeld kunnen worden aan die finale. Voor de wedstrijd gebruikte trainer Ron Jans een video waarin speciale boodschappen van familieleden van de ploeg werden getoond: “Ja, dat was natuurlijk heel speciaal.” Over de voorbereiding was Maikel stellig: “De voorbereiding was eigenlijk niet anders dan normaal. Ja, natuurlijk, er was meer spanning, maar dat was het enige.” Het resultaat was overweldigend voor PEC. Het kwam totaal onverwachts: “Je gaat erheen om te winnen, maar dat je uiteindelijk met 5-1 wint verwacht je totaal niet.”

Dan dit jaar. FC Groningen wacht in de Kuip. Waar ligt de kracht Trots van het Noorden? Maikel: “Voorin zijn ze individueel heel sterk. Ik denk dan vooral aan een Tjaronn Chery. Daarbij komt dat ze ook aardig kunnen counteren. Daar moeten we voor waken.” De vraag is dan natuurlijk hoe je de man in de vorm zou kunnen afstoppen. Bij PEC doen ze daar niet zo moeilijk over: “We gaan uit van onze eigen krachten. Ons echt goede positiespel. We gaan ons niet aanpassen. Tuurlijk bekijken we wel wat beelden van hem, maar daar blijft het bij.”

“De laatste wedstrijden van dit seizoen sta ik basis. Dan kan ik afsluiten tegen Feyenoord.” Na dit seizoen gaat Maikel naar het Londens getinte Arnhem. Transfervrij komt hij over, een bewussie: “In de winter kon ik bijtekenen, maar ik vond dat ik een stap hogerop moest maken.” Zijn streven is duidelijk: “Slagen in de basis bij Vitesse. Ik kom niet om op de bank te gaan zitten. Ik wil een belangrijke speler worden.”

En dan? Wat gaat de centrale verdediger dan doen? “Daarna misschien hogerop in Nederland en anders naar het buitenland.” Dan is er maar één competitie die het hart van Maikel gestolen heeft: “De Premier League. Het maakt me niet eens uit wat voor club, fantastische competitie. Ik volg de Engelse competitie al vanaf jongs af aan.”

Advertenties