Het is niet lang spannend geweest in de Eredivisie. Halverwege het seizoen had Serdar Gözübüyük zijn geld al op PSV gezet. En terecht. Het materiaal dat Philip Cocu dit seizoen tot zijn beschikking had is grandioos. De spelers zijn bijna stuk voor stuk de beste van de Eredivisie, op de positie waar ze spelen. We maken een lijstje waarom de basiself van PSV ook volgens dat statistieken van Squawka de beste is. Dan wordt het voor iedereen even duidelijk waarom PSV kampioen is.

Jeroen Zoet

Zoet is met 12 ‘clean sheets’ de beste keeper in de Eredivisie, mede door 3.22 reddingen per goal. Jasper Cillessen (2.42 reddingen per goal) en Kenneth Vermeer (1.42) doen dat toch een stuk minder goed.

Santiago Arias

Arias kan als rechtsback qua assists niet op tegen linksback Jetro Willems. De Colombiaan heeft slechts 1 assist, maar in vergelijking met Ricardo van Rhijn (1), Wallace (0) en Luke Wilkshire (3) is dat niet dramatisch. Daarnaast wint hij ruim 58% van zijn duels en komen 83% van zijn passes aan.

Jeffrey Bruma & Karim Rekik

Het centrale duo van PSV heeft dit jaar flink bijgedragen aan de Eindhovense successen. Met 27 tegendoelpunten in 31 wedstrijden zorgen Bruma en Rekik voor een betrouwbare verdediging. Bruma wint ook de meeste duels (61,32%) van alle top-verdedigers, terwijl Rekik met 56,04% op zijn hielen zit. De Manchester City-huurling is ook met passing iets minder: 87% om 88%. Maar de cijfers zijn bij beiden fantastisch.

Jetro Willems

Willems is verdedigend niet de allerbeste, maar aanvallend is de linksback des te beter. Maar liefst 12 assists nam de 21-jarige Rotterdammer voor zijn rekening. Linksbacks bij andere topclubs kunnen hier bij lange na niet aan tippen.

Andrés Guardado

Guardado is de Mexicaanse controleur op het PSV-middenveld. Met 1,21 ‘key pass’ per wedstrijd doet hij het veel beter dan concurrenten als Jordy Clasie, Nemanja Gudelj en Thulani Serero. Ook wint hij als ruimer de meeste duels van de vier: 59%. Alleen Serero zit hem met 58% op de hielen.

Adam Maher & Georginio Wijnaldum

De rollen van Maher en Wijnaldum zijn duidelijk verschillend. Waar Wijnaldum met 12 doelpunten duidelijk voor de productie zorgt, is Maher daar de voorbereider van. Met 5 assists, 2,17 key-passes per wedstrijd en een passingspercentage van 83% is Maher een soort Andres Iniesta van PSV.

Memphis Depay & Luciano Narsingh

Aan de kwaliteit van Depay valt natuurlijk niet te twijfelen. De linksbuiten is topscorer van de Eredivisie met 20 doelpunten. Narsingh neemt meer de rol op van dienende speler met 10 assists. Beide zorgen ze voor enorm veel kansen (54 en 52). In vergelijking met productieve spelers als Adnane Tighadouini (44), Anwar el Ghazi (29) en Luciano Slagveer (30) is dat absurd veel.

Luuk de Jong

Na vier jaar Siem de Jong, werd dit seizoen broer Luuk kampioen. Als spits van PSV scoorde hij negentien maal. Daarnaast creëerde hij net als Depay 54 kansen. Andere spitsen in de Eredivisie komen bij lange na niet aan deze aantallen. De Jong is duidelijk een killer, de spits scoorde slechts één van zijn negentien doelpunten buiten de zestien.

PSV is de beste

Alle elf basisspelers van PSV zijn gewoon de beste. Stuk voor stuk onverslaanbare winnaars. Twee topscorers, een goed centraal duo, Narsingh en Willems die voor veel assists zorgden. Drie motoren op het middenveld die enorm creatief zijn. Een echt winnaarsteam, waar niemand dit seizoen aan kon tippen.

Advertenties