Maar één club lukte het tot op de dag van vandaag om elk jaar een startbewijs van de Bundesliga te bemachtigen. Hamburger Sport Verein, kortweg HSV, is tot nu toe de enige. Met de nadruk op tot nu toe. Het is zwaar weer in Hamburg. Tegenwoordig moet je de Rothosen in adem noemen met Leicester, Cordoba, het failliete Parma en FC Dordt. Allemaal stuk voor stuk lid van de vereniging van hekkensluiters (VVH). Niet te verwarren met de vereniging van haptotherapie. Maar goed het is zonde. Waar ging het mis bij de club die zes keer landskampioen werd en één keer de supercup I in de lucht hield?

HSV, ooit zo succesvol. Heeft sterspelers als Beckenbauer, Kompany, J. Boateng en Atouba onder contract gehad. In 2010 stond het nog in de halve finale van de Europa League. Met een ontketende Mladen Petric in de punt van de aanval. Het was niet bijzonder, maar wel geweldig. Daar teerde ze de laatste jaren op. Spelers die niet bijzonder zijn, maar er wel altijd minimaal een zeven halen. Denk aan Trochowski, Jarolim en Pitroipa. Een exotisch middenveld, maar de belangrijkste linie stond er wel altijd.

Het middenveld veranderde. Af en toe kwamen er wel spelers als Töre, Tesche en Holtby langs, maar ook dat hielp niet. Harde werkers met mentaliteit en een vleugje creativiteit werden ingewisseld voor de tweederangs artiesten. Spelers waar men in het Volksparkstadion niet echt warm van werd. Als je ze blijkbaar niet kan opleiden, dan zul je ze moeten halen. Het geld was er.

Vorig jaar nog kreeg HSV van de baas een injectie van zeventien miljoen euro. Nog die dag werd er al 4,5 miljoen afgehaald voor dé aankoop: Nicolai Müller. Ja, precies, die ene. Gelukkig loste hij zonder problemen zijn belofte in: maar liefst 1 doelpunt in 25 wedstrijden. Geen assists, wel zes gele kaarten. Verder werden Cléber en Ostrzolek gehaald. Gek he zo’n laatste plaats?

De Duitse club heeft de afgelopen jaren heel wat Nederlandse tintjes gehad. Van Mathijsen tot Bouy en van Castelen tot aan van Nistelrooij. De groep stond ook al onder leiding van Moniz en van Marwijk. En op dit moment is natuurlijk ‘Rafa’ van der Vaart actief voor de Duitsers. Ja, jongens, wat moeten we daarover zeggen. Ga asjeblieft weg daar. Je had nooit moeten gaan, maar daar kunnen we nu niets meer aan doen. Van der Vaart is voor in de Nederlandse competitie nog wel aantrekkelijk, maar als het er een beetje omgaat, haakt hij helaas af. De realiteit. De pijnlijke realiteit.

Wat krijg je als je een groep Duitsers een zak geld geeft? Het klinkt als een slechte mop en dat is het uiteindelijk ook geworden. Een pure klassieke Duitse ‘Sport Verein’ staat op het punt van degraderen. Eeuwig zonde, maar wel hun eigen schuld. Het kwaliteit kwam niet meer uit de jeugd, maar al helemaal niet meer uit de aankopen. Dan lever je uiteindelijk te veel in en moet je de rekening betalen. En dat is er ééntje aan de prijzige kant.

Advertenties