Op de tribunes van het Riwal Hoogwerkers Stadion (ik hou het liever bij de Krommedijk), genoten Joey en ik van de training van FC Dordrecht. Genietend van de eerste echte lentezon zagen we een relaxed eerste elftal, dat zich meer bezighield met elkaar dollen dan met de wedstrijd van morgenavond: NAC-uit. Dollen? Maar Dordt staat met nog vijf wedstrijden te gaan acht(!) punten achter op nummer 17 Go Ahead Eagles.

“Je moet er plezier in blijven houden”, legt Jeffry Fortes ons na de training uit. Met drie tuinstoeltjes zaten we midden op het veld. De rechtsback heeft net een partijtje achter de rug met de basiself. “We moesten druk zetten en proberen de opbouw van NAC te verstoren. Alleen ging dat wat moeilijker met onze reserveverdedigers, omdat die beter kunnen voetballen dan de verdedigers van NAC. Zie jij een Dirk Marcellis al iemand uitkappen?” Ik moest hem gelijk geven, Marcellis kan dat niet. En Kenny van de Weg al helemaal niet.

Dordrecht blijft in de Eredivisie. “Ik ga de hoop niet opgeven. Niemand verwacht het meer van ons, maar we kunnen het nog halen. We staan acht punten achter, maar we krijgen NAC morgen uit en Cambuur nog thuis. Die moeten we in ieder geval winnen. Ajax krijgen we op de laatste speeldag, maar die zijn momenteel ook niet in goede doen. Als we die vastzetten kunnen we het Ajax ook heel lastig maken.”

Reserve-aanvoerder Fortes weet waar er fouten zijn gemaakt. “Onze jonge selectie is te gretig, waardoor er teveel doelpunten zijn weggegeven. Ze vinden het moeilijk om genoegen te nemen met een punt.” Daarnaast gaf de Kaapverdiër nog meer kritiek op Dordrecht: “Ik ben topscorer met drie doelpunten. Dat is lachen, maar dat kan natuurlijk niet. Dat is gewoon te min, daar kunnen we eerlijk in zijn.”

Ernie Brandts werd ontslagen door de tegenvallende resultaten, maar Fortes vond dat niet nodig. “Ik heb het gevoel dat we onder Jan Everse dezelfde lijn zijn aan blijven houden. We spelen nog steeds aanvallend voetbal. Dat vind ik trouwens wel fijn, ik hou niet van vechtvoetbal. Ik degradeer liever met mooi voetbal, dan dat ik een jaar lang vechtvoetbal speel en in de Eredivisie blijf.”

Is er interesse? “Wat is interesse? Barça kan ook interesse hebben, maar als het niet concreet wordt, heb je er niks aan. Ik wil wel graag in de Eredivisie blijven. Een club als FC Utrecht of SC Heerenveen lijkt me al een hele eer. Nog één seizoen, en dan naar Engeland. Een paar jaar in de Premier League of de Championship voetballen. Dat lijkt me geweldig. Misschien daarna nog even cashen in de zandbak, als ik mijn carrière maar afsluit bij Dordt.”

“Ik heb veel te danken aan Dordrecht. Bij de Schapenkoppen maakte ik mijn debuut, maar door een verkeerde zaakwaarnemer vertrok ik na dat seizoen. Hij beloofde me allemaal clubs, maar ik kwam terecht bij FC Den Bosch. In twee seizoenen heb ik daar geen wedstrijd gespeeld. Vol schaamte belde ik Dordrecht weer op, om te vragen of ik op amateurbasis bij het tweede mocht meetrainen. Een week later zat ik op de bank bij één.”

We wezen Jeffry op een paar geweldige statistieken van Squawka. In vergelijking met de rechtsbacks Santiago Arias (PSV), Wallace (Vitesse) en Ricardo van Rhijn (Ajax) heeft hij de meeste intercepties en onderscheppingen. Qua duels hoeft hij alleen iets onder te doen voor Arias (58% om 56%). Die feiten bezorgden Fortes een grote lach op zijn gezicht. “Ik kan naar Ajax of Feyenoord, denk ik.”

Fortes is international van het kleine Kaapverdië. 31 maart speelde hij 90 minuten lang tegen Portugal, waar Cristiano Ronaldo helaas ontbrak. “Maar dat wist ik stiekem al. Nu stond ik tegen Vieirinha van Wolfsburg. Daar had ik nog nooit van gehoord. Maar ja, hij speelt bij Wolfsburg en ik bij Dordrecht.”

Advertenties