Zaterdag spelen we weer een cruciale wedstrijd in groep A. Tegen de Turken, die één plaats en punt onder ons staan. We staan gewoon niet eens op doorgaan op dit moment. Is dat even schrikken. Robben is er niet bij. De mensen die volhouden dat we het ook zonder Robben kunnen, zou ik eens uit willen nodigen voor de gein een wedstrijd te gaan kijken. Bij voorkeur een wedstrijd van het WK van afgelopen zomer. Oranje is Robben en Robben is oranje. Naja z’n shirt. Maar goed niet getreurd: de rest is nog slechter. Zaterdag spelen we dan ook tegen de doven en de blinden.

En natuurlijk is onze redding dat Memphis Depay, jaja, Memphis Depay meedoet. Het mannetje is nog meer omhooggevallen dan Cristiano Ronaldo ooit is geweest. Het verschil tussen die twee is dat het bij Cristiano terecht is. Memphis, wat tevens op z’n shirt staat, loei irritant, verwacht het wel op te knappen: “Ik moet voor de dreiging zorgen die Robben heeft.” Depay, DIE HEB JE NIET. Niet die specifieke dreiging. Robben, jongens, gaat altijd naar binnen, echt werkelijk altijd, en scoort ook nog. Misschien ben ik onredelijk, want begrijp me niet verkeerd: Depay is een waanzinnig goede speler. De vraag is of Memphis zaterdag boven zich uit kan stijgen. Maar dat antwoord zal die waarschijnlijk niet bevragen. Ofzo iets.

Maar, nogmaals we spelen tegen Turkije, het elftal waar het ook niet echt gezellig is. Ten eerste is aanvoerder en beste speler Arda Turan geschorst. En dan hebben we nog het zogeheten ‘pistool-incident’. Klinkt niet erg gezellig. Töre zou Toprak na de verloren wedstrijd tegen, geheel toevallig, Nederland in 2013 hebben bedreigd met een pistool. Beiden werden opgeroepen voor de aankomende wedstrijd, maar Toprak sloeg de uitnodiging af, omdat Töre ook was uitgenodigd. En oja, keeper Demirel. Die werd vorig jaar voorafgaand de wedstrijd tegen Kazachstan beledigd door de fans. Hij trok zijn handschoenen uit en stopte per direct als international. Ja, wat blijft er dan nog over?

Niets.

Terug naar Nederland. Wesley Sneijder met een aanvoerdersband om z’n armpje, ik heb er zin in. Een echte leider, maar dat was Robben ook. Oké, kappen over Robben. Huntelaar en Clasie misschien in de basis? In ieder geval spelers die het dik en dwars verdienen. En dan als kers op de taart een invalbeurt voor Bas Dost? Heer-lijk. En achterin? Een Blind, die afgelopen weekend ijzersterk speelde in en tegen Liverpool? Centraal dan de Vrij? Ik vind het allemaal prima, maar mijn achternaam is geen Hiddink.

Gemankeerd of niet, we winnen toch wel. De Turken stellen niet veel meer voor en zeker niet buitenshuis. Toch ga ik hem missen. Arjen Robben. Maar zat materiaal om het op te vangen. Nee, onzin. Het zal waarschijnlijk een zakelijke overwinning worden. Op naar het EK in 2016. En laten we met z’n alle bidden en als het zo ver is god op onze blote knieën bedanken als Robben erbij is. Zonder hem zijn we niets, maar gelukkig geeft het voor deze ene keer niet.

Advertenties