David Mendes da Silva. De voetbalnaam heeft-ie mee, het talent ook. Jarenlang speelde hij in de jeugd van Sparta Rotterdam, waar hij ook vijf jaar in het eerste voetbalde. Daarna trok hij via een omweg bij NAC naar AZ, waar hij vier jaar lang voor uitkwam. In zijn AZ-tijdperk kwam hij ook zeven keer uit voor het Nederlands elftal. Nu is hij volledig van de radar verdwenen. Op de Enkels sprak met hem, om te vragen hoe het ging.

Momenteel speelt de middenvelder bij Panathinaikos. In de Griekse hoofdstad geniet de Rotterdammer van de zon, het mooie weer en het avontuur. “Ik heb een huisje aan het strand”, begint Mendes da Silva. “In de zomer is het heerlijk weer, en zelfs in de winter is het lekker weer. Ik heb het heerlijk naar mijn zin.” Het land is top. Maar de competitie? “Ja, die is iets minder sterk. Je hebt een paar topploegen, maar de rest van de competitie is niet heel sterk.”

Zeven interlands voor het Nederlands elftal in zijn tijd bij AZ. Toen vertrok hij naar Red Bull Salzburg. “Daarna kwam ik niet meer uit voor Oranje. Dat komt natuurlijk omdat deze competities minder aanspreken. Daardoor wordt er minder naar me omgekeken en heb ik minder kans op het Nederlands elftal. Maar dat is hoe het loopt als je deze keuzes maakt.”

“Ik weet niet of Panathinaikos mijn eindstation is. Ik ben 32 jaar en heb nog een contract voor een jaar. Per seizoen bekijk ik of ik nog door kan en nog fit ben.” Stiekem was ik wel benieuwd of hij nog een comeback wilde maken in Nederland. “Dan zou ik naar Sparta willen. Ik heb daar 13 jaar gevoetbald. AZ en NAC zijn hele mooie clubs, maar Sparta is mijn club.”

Hij heeft een half jaar bij Ajax gelopen. Had Mendes da Silva zijn carrière anders voor zich gezien? “Ik werd een half jaar aan Ajax verhuurd. Daar kreeg ik een blessure aan mijn enkel. Toen was het heel moeilijk om weer aan te haken. Ik kon ook een contract tekenen bij Newcastle United, maar dat heb ik op het laatste moment niet gedaan. Achteraf misschien jammer, omdat ik de droom had om in een Europese topcompetitie te voetballen.”

Advertenties