Even de geheugens opfrissen. Sinds 2014 gaan er verhalen over Nederlanders met een Surinaamse achtergrond, die voor het Surinaamse elftal willen spelen. Er is echter een wet die Surinaamse Nederlanders moet laten kiezen: of een Nederlands paspoort, of een Surinaamse. Dus heel voetballend Suriname probeert de spelers nu een tweede nationaliteit te geven. En dat gaat niet zonder horten en stoten.

Eind december 2014 werd er een oefenwedstrijd gehouden met ‘Natio’ (het Surinaamse elftal met Nederlandse inbreng) tegen W Connection, de kampioen van Trinidad & Tobago. Onder leiding van gelegenheidsbondscoach Dean Gorré speelde onder andere Ryan Koolwijk en Rodney Ubbergen 1-1 gelijk tegen de kampioen. Maar er zijn stappen gemaakt: Dean Gorré is bondscoach geworden en probeert nog steeds met man en macht ervoor te zorgen dat voortaan ook Milano Koenders in zijn elftal kan voetballen.

En met Milano Koenders sprak ik hierover: “Ik ga me niet mengen in de politieke strijd, dat is niet aan mij. Ik ben voetballer en moet me daar mee bezig houden.” Hiermee doelt de verdediger van Heracles Almelo op de Nederlandse regering, die niet erg wilt meewerken. De Surinaamse regering daarentegen wel.

“Maar ik weet zeker, dat als de wet erdoor komt, we het WK kunnen halen. Met spelers als Evander Sno, Ryan Donk en Royston Drenthe moet dat lukken. Ryan Babel en Urby Emanuelson hebben ook al vijf jaar niet in het Nederlands elftal gevoetbald, dus zij kunnen ook meedoen.” Best een aardig rijtje, moet ik eerlijk bekennen.

Maar als Suriname naar het WK wilt, moet het een poule door met de Verenigde Staten, Mexico, Honduras en Costa Rica. En er zijn maar drie plekken te vergeven, plus een play-off plek. Lastig? “Nee, natuurlijk niet. Je hoort toch net welke spelers ik opnoem? Met zulke namen zijn we toch niet minder dan bijvoorbeeld de VS?”

Ten slotte was ik benieuwd waar hij zou staan, tussen alle grote namen die ik opnoem. “Nou ja, bij de laatste wedstrijd was ik aanvoerder”, begint Milano voorzichtig. “Het zou natuurlijk geweldig zijn om dat weer te zijn. Maar ik moet eerst zorgen me daar in de basis zien te knokken. De keuze is natuurlijk aan de trainer.”

Advertenties