De Eredivisie. Een garantie voor spanning. Derby’s die stadions laten volstromen, twee slecht draaiende teams die wedstrijden omtoveren tot krakers. Of topclubs die het moeilijk hebben tegen kleintjes. Je moet met alles rekening houden in Nederland. Zet je Toto in op Real Madrid of Juventus, maar niet op PSV en Ajax. Tenminste, normaal gesproken.

Dit seizoen wordt PSV (67 punten) met vlag en wimpel kampioen. Geen speld meer tussen te krijgen. Ajax (56) wordt hoogstwaarschijnlijk tweede, met een gat van acht punten op nummer drie Feyenoord (48). Dan is er een beetje spanning om plek drie, want Feyenoord staat maar één puntje voor op AZ (47). Samen strijden zij om een plekje in de voorrondes van de Europa League.

Daaronder is het ook nog een beetje spannend. Er zijn drie clubs die strijden om de play-offs voor het resterende Europa League-ticket. PEC Zwolle (42), Vitesse (41) en sc Heerenveen (41) strijden als nummer 5, 6 en 7 samen met AZ/Feyenoord voor het ticket dat recht geeft op play-offs.

Van de plekken daaronder hoeven zij geen dreigen te verwachten. FC Groningen (34), FC Twente (33), SC Cambuur (33), FC Utrecht (32) en Willem II (32) vormen allemaal geen concurrentie meer. De nummer 8 t/m 12 spelen nergens meer om, kunnen eigenlijk gewoon al achterover leunen. Behalve Groningen en Twente dan, die spelen samen met PEC en Excelsior nog om de KNVB Beker, die ook nog recht geeft op een Europa League-ticket.

Ook Excelsior en ADO lijken op plek 13 en 14 veilig, met 29 en 28 punten. Go Ahead Eagles (23) en Heracles Almelo (22) proberen nog zoveel mogelijk punten te halen om geen 16de te worden. Plek 16, de plek die zorgt dat je in de zomer nog moet voetballen. Play-offs voor de Jupiler League. Dan word je toch liever ‘saai’ 8e zoals Groningen.

Dordrecht staat al het hele seizoen laatste, inmiddels met 15 punten uit 26 wedstrijden. NAC Breda heeft vier puntjes meer en moet dus nog oppassen voor rechtstreekse degradatie.

Ik heb even de ranglijst na speelronde 17 erbij gepakt, maar toen was het al zo ongelofelijk saai. Ja, Vitesse is een hoop gestegen en Heerenveen ook een paar plaatsen. Ja, Twente kreeg te maken met crisis en is wat plekken gezakt. Evenals Cambuur, dat in de eerste seizoenshelft gewoon boven zichzelf uitsteeg. Maar voor de rest is er zó weinig veranderd.

Laten we maar genieten van de Champions League. Of van Ajax in Europa, hoe lang dat nog mag duren. Of van de KNVB Beker, met Excelsior, Twente, PEC en Groningen. De Eredivisie is even niks dit jaar. Vier jaar lang werd Ajax op de valreep kampioen, daarvoor was het nóg spannender. Nu PSV fier aan kop staat bleek Ajax de kampioen van de armoe te zijn.

Werd PSV dit jaar maar kampioen van de armoe, op de laatste speeldag. Nu is het zo voorspelbaar en saai. PSV, bedankt voor het verpesten van schakelkanaal 421, ergens in mei. Die hebben we dit seizoen niet meer nodig.

Advertenties