Het was warm, eigenlijk te heet. Het WK van 2010. Achtste finale, Duitsland tegen Engeland. In de achtendertigste minuut is de stand 2-1 in het voordeel van onze oosterburen. Frank Lampard krijgt met een beetje geluk de bal mee en haalt uit. De bal gaat sierlijk over de Duitse doelman Neuer. De commentator van de NOS schreeuwt: “LAMPARD, JA!, NEE, TOCH NIET.” In de herhaling bleek dat de commentator van dienst in eerste instantie toch gelijk gehad, pijnlijk. Het fenomeen dat de naam doellijntechnologie draagt, loste in één klap alle problemen op. Zodoende werd een WK later het eerste doelpunt goedgekeurd op basis van dit heerlijke hulpmiddel. Nu moeten we doorpakken.

Nadat de proef met dit fenomeen in Amsterdam niets bijzonders opleverde, was het in het tweede seizoenshelft van dit seizoen de beurt aan Rotterdam. En jawel hoor, dit weekend was het raak. Manu onderkant lat en bij Immers ook een twijfelgeval. De één terecht af- en de ander terecht goedgekeurd. Scheidsrechter Vink was na de wedstrijd zo trots als een hond met zeven lullen. Hij had nog nooit zo zeker de pers te woord gestaan. En logisch, hij kon er dit keer onmogelijk naast zitten. Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn geweest voor die man.

Voorzichtig en eigenlijk ook aandoenlijk. Ja, zo was het, hoe Pieter vervolgens begon te pleiten voor meer technische hulpmiddelen voor de arbiter. Terecht natuurlijk. Jongens, waar wachten we nog op? Blatter, als u mee leest, of als u het voor laat lezen, want op die leeftijd gaat niet alles meer zo vanzelf: “Sodemieter op, bij voorbaat dank.” Deze man heeft ervoor gezorgd dat de sport, in deze tijd, de tijd van technologische ontwikkelingen, achter is gaan lopen op de werkelijkheid. Hoe dan? Vraag ik me dan af. Waar tegenwoordig horloges met alle onmogelijke toepassingen worden gepresenteerd, is het op één of andere manier onmogelijk geweest om voetbal te voorzien van technische snufjes. Onzin natuurlijk.

Wat mij betreft maak je een nerd als Alexander Klöpping FIFA president. Laat hem in een jaar of twee de sport weer helemaal inhalen op gebied van technologie. Laten we die scheidsrechters asjeblieft gaan helpen. Vaak uitgemaakt voor rotte vis, maar wat kunnen zij eraan doen als ze onmogelijke beslissingen moeten blijven maken. Inderdaad, echt werkelijk helemaal niets.

Laten we, met de eerste verjaardag van de doellijntechnologie in de Kuip en het bijna vertederende optreden van Vink voor de camera’s van de NOS in het achterhoofd, beginnen aan een inhaalslag. Zo wordt de sport, die oh zo mooie sport, eerlijker. Meer technische hulpmiddelen. Nu. Beter laat dan nooit.

Advertenties