Jarenlang heeft de ex-voorzitter van Parma geld in de club gepompt wat er niet was. Tomasso Ghirardi nam vlak voor de winterstop afscheid van Parma, toen duidelijk werd dat de Italiaanse club 200 miljoen euro schuld had. De club werd overgenomen door Albanezen, die het weer doorverkochten voor één euro. Wat is er aan de hand bij de Ducali? Ik sprak met Reon Boeringa, VI-redacteur en liefhebber van het Italiaanse voetbal.

Parma werd door de UEFA deze zomer geweerd uit de Europa League. De kas was namelijk niet op orde. Wel deed het mee aan de Serie A. Nu de Italiaanse bond daarop terug kijkt, zal het daar wel spijt van hebben. De FIGC, zoals de bond afgekort heet, werkt namelijk met een licentiesysteem. Die gaat ongeveer hetzelfde in zijn werk als de Nederlandse. Als de FIGC daar goed naar had gekeken, had Parma nooit mee kunnen doen aan de competitie.

1.000 euro voor een spits

Tomasso Ghirardi liet Parma halverwege december met een enorme schuld in de steek. Jarenlang werden er namelijk spelers gehaald die de club eigenlijk niet kon betalen. De club werd overgenomen door wat Albanezen, onder leiding van Rezart Taçi. “Zij worden beschuldigd van faillissementsfraude”, zegt Reon. “Dat lijkt in de theorie zo, dus daar wordt nu onderzoek naar gedaan.”

“Ik zeg niet dat het zo is, maar het lijkt erop dat Taçi gewoon spelers wilde verkopen om het geld in eigen zak te steken.” Een voorbeeld daarvan is Nicola Pozzi, die voor 1.000 euro naar Chievo Verona ging. Pozzi zal het vast niet erg gevonden hebben om naar Chievo te gaan, bij Parma kreeg de spits sinds juni geen rooie cent meer. En niet alleen Pozzi is de dupe van de schulden, de hele selectie heeft sinds de zomer geen salaris meer gehad.

“Dat klopt. Het klinkt raar, maar in Zuid-Europa is het niet vreemd om een paar maanden geen salaris te krijgen. In de Serie B is dat eigenlijk gebruikelijk. Soms krijg je drie maanden niks, en dan weer salaris van drie maanden. Het is dus ook niet heel raar dat de spelers van Parma niet eerder aan de bel trokken.”

In januari is er meer dan een volledig elftal verkocht. Misschien om de kortlopende schulden van 25 miljoen euro te dekken, misschien om de rekening van Taçi te sponsoren. Het wordt nog merkwaardiger: Antonio Nocerino (Milan), Silvestre Varela (FC Porto) en Cristian Rodriguez (Atletico Madrid) werden allemaal gehuurd. Best grote namen voor een club in nood.

Parma voor één euro

De winterse transferperiode was afgelopen, dus zette Taçi de nummer laatst van de Serie A weer te koop. Ophaalprijs: €1. “Giampietro Manenti kwam aan het roer. Een naam waarvan de voetbalwereld nog nooit gehoord had. Terecht. De nieuwe voorzitter heeft zelf schulden en betaalt zijn openstaande boetes niet. Hij zegt dat hij een dikke rekening in Slovenië heeft, maar dat het lastig is om dat geld naar Italië te krijgen. Slovenië hoort ook gewoon bij de Europese Unie, dus dat lijkt me onwaarschijnlijk.”

Inmiddels zijn er al twee wedstrijden afgelast. De thuiswedstrijd tegen Udinese ging niet door omdat de club geen stewards en elektriciteit kon betalen. Vervolgens werd de uitwedstrijd tegen Genoa ook afgelast, omdat de spelers in staking gingen. Eerder dreigden de spelers al om te vertrekken, als hun salaris niet betaald werd. “Dat konden enkele spelers wel doen, omdat die ergens anders aan de bak zouden komen. Als de wissels zouden vertrekken, zouden ze een half jaar niet aan de bak komen. Dan kan je beter blijven trainen en hopen dat je nog minuten kan maken.”

Zondag speelt de club tegen Atalanta Bergamo, waar Urby Emanuelson onder contract staat. “Als er vandaag of morgen duidelijk wordt dat Parma niet kan aantreden tegen Atalanta, haalt de bond ze misschien wel uit de competitie. Met een club die niet voetbalt kunnen ze namelijk niks.”

Een potje van de Serie A

“Het beste scenario is dat Parma dit seizoen uitspeelt. Ze staan zover achter dat de kans groot is dat ze degraderen. Ze kunnen dit seizoen in de Serie A blijven als alle clubs een potje maken voor Parma. Daarvan moeten ze dan elektriciteit en de velden betalen. Volgend seizoen zullen ze dan in de Serie B verder kunnen voetballen. Die kans is echter niet heel groot.”

“Het rampscenario voor Parma is dat de rechter op 19 maart de club failliet verklaard. Als dat gebeurt wordt de club uit de competitie gehaald door de bond en teruggezet naar de Serie D, het hoogste amateurniveau. Als ze zover terugzakken, zien we ze misschien niet meer terug. Fiorentina lukte het wel, die werden ook teruggezakt. Na een jaar of tien draaien ze nu weer in de middenmoot van de Serie A mee. Het kan dus wel.”

Om het maar even af te sluiten. Parma heeft er onwijs potje van gemaakt. Voorzitters hebben het verpest, spelers stappen terecht op. Antonio Cassano en Felipe zijn in de winter al weggegaan. Het is nu voor Parma hopen dat de clubs uit de Serie A een potje maken voor de club, anders zijn ze nergens meer.

Advertenties