De brilstand stond nog op het scorebord. Elf juli 2010, Johannesburg. Oranje tegen donkerblauw in Sokkerstad. Na 71 minuten gaat de grootste bikkel van die elf Oranjespelers van het veld. Nummer 7 verlaat het veld, nummer 17 komt erin. Dirk Kuyt voor Eljero Elia. Het was voor hem – ondanks het verlies – de beste beloning voor zijn seizoen. Na een geweldig seizoen bij Hamburger SV, destijds nog goed draaiende, was dit de kers op zijn taart.

U moet voor de gein op YouTube eens het volgende intikken: ‘Elia Nederland Denemarken’. Schitterende passeerbewegingen, gevaar, acties. Precies waar Elia voor stond. Dat was ik even vergeten. Na het WK ging het namelijk bergafwaarts met de buitenspeler.  De passeerbewegingen werden over het hoofd gezien door de trainer. Toch kwam Juventus op bezoek in Duitsland, om Elia eens te bekijken. Vier wedstrijden speelde Elia nog in 2011/2012 voor HSV, toen trok hij naar Turijn.

In Turijn speelde de inmiddels 28-jarige vleugelaanvaller ook maar vier wedstrijden. Na een seizoen besloot hij terug te gaan naar Duitsland, waar de speelstijl op de Nederlandse lijkt. Niet meer voor HSV, maar nu bij Werder Bremen. Het groen van Werder droeg Elia tweeënhalf jaar, terwijl de Duitse ploeg in die tijd op een veertiende en twaalfde plek eindigde. ‘Elia werd daar verkeerd gebruikt’, vindt Ronald Koeman.

Koeman was Elia’s verlossende engel. Hij haalde Elia naar Southampton. Niet de Elia anno 2014, maar de Elia anno 2010. De Elia van het WK. De brutale vleugelspeler die zijn tegenstander opzoekt. Die voor gevaar zorgt en verdedigers laat zweten. Want Koeman geloofde nog in Elia. Koeman wel. ‘Als enige’, zegt de 28-voudige international tegen VI. In zijn tweede wedstrijd, tegen Newcastle United, scoorde Elia meteen. De vleugelspeler, die directe tegenstander Daryl Janmaat helemaal zoek speelde, rende na zijn doelpunt meteen naar zijn trainer toe: ‘Ik wilde hem bedanken, dat hij aan mij heeft gedacht en dat hij mij de kans heeft gegeven om voor Southampton te spelen.’

Gisteren zagen we het gevaar waar we Elia van kennen weer. Tegen Crystal Palace, waar Southampton lastig uit de startblokken kwam, was Elia toch gevaarlijk. Na bijna 40 minuten kreeg de nummer 22 van the Saints een goede kans op de 1-0. Uit de draai schoot de ex-ADO’er gevaarlijk in de korte hoek. De keeper zag het schot niet aankomen en kon de bal niet klemmen. De rebound bleef onbenut. In de 82ste minuut zorgde Sadio Mané alsnog voor het verlossende doelpunt: 1-0.

Elia is terug. Back on track. Bij Southampton zien we de échte Elia.

Advertenties