Vandaag werd dan eindelijk bekend wat zo’n beetje heel de wereld al had voorspeld en dus zag aankomen. Fred Rutten en Feyenoord gaan aan het eind van het seizoen uit elkaar. Heerlijke werksfeer moet dat voor de nu worstelende Rotterdammers opleveren. Maar goed, dat is een andere discussie. Wat natuurlijk interessanter is: Wie moet deze mediagenieke man opvolgen? Oké, zonder Fred te pesten, want een verfijnd tacticus is het wel, wie nu?

De oplossing, de nieuwe man, moet nu komen vanuit de club of in ieder geval vanuit de cultuur. Iemand die begrijpt wat er moet gebeuren. Koeman was een uitzondering. Koeman kan overal werken. Van FC Den Bosch tot aan Real Madrid. Koeman krijgt het overal wel aan de praat. Bij Feyenoord wordt meer gevraagd dan het tactisch neerzetten en coachen van de club. Je moet op een houtje kunnen bijten. Tevreden kunnen zijn met iemand als Kazim in plaats van Bas Dost. Man, man, man wat een blunder van Feyenoord.

Alleen iemand vanuit de clubcultuur verstaat deze kunst. Onvoorwaardelijke clubliefde is hier een belangrijk ingrediënt voor. Misschien wel de belangrijkste. Je moet jezelf compleet willen wegcijferen voor de club. Geen eisen hebben, amen roepen en er tweehonderd procent voor gaan. Volle bak. Fred had wel eisen en moet nu zelfs uitkijken dat hij niet voortijdig de laan uitgeknikkerd wordt.

Namen. Ja, kom dan maar met namen ook, ik hoor het u denken. Jean-Paul van Gastel en Giovanni van Bronckhorst. Gedoodverfd. Wat mij betreft samen. Waarom niet? Mannen die nu als assistenten van Fred al elke dag met de groep bezig zijn. Mannen die nota bene vanaf het begin van het tijdperk Koeman al als assistenten elke dag met de groep bezig zijn. Als er twee mensen zijn die nu inmiddels toch wel de capaciteiten hebben opgebouwd om dit Feyenoord naar broodnodig succes te leiden, dan zijn het Jean-Paul en Giovanni wel. Daar komt bij dat Gio als trainer nauw betrokken is bij het tweede elftal en dus dondersgoed weet wat er doorkomt naar het eerste.

Kijk nou even naar de andere twee clubs in de klassieke top drie. Bij de Ajax staat Frank voor de groep. Of dat een succes is, hoef ik hopelijk niet uit te leggen. En in Eindhoven maakt Philip Cocu zich op voor het kampioenschap. Dit zijn nou typisch mensen die weten wat zich afspeelt in de club, exact weten wat er gevraagd wordt en dat beantwoorden met successen.

En dat is precies wat Feyenoord nu nog mist. Het elftal staat er ieder jaar op één of andere manier toch wel weer, de steun van de supporters is onvoorwaardelijk en de uitstraling is fantastisch. Dat zit dus allemaal goed. De laatste zet in de goede richting is nu besteed aan Jean-Paul en Giovanni. Clubmensen, die gaan zorgen voor grote succes. Hele grote.

Advertenties