We gaan terug naar vóór de geboorte van Christus. De Romeinse senaat had net zijn rekruten richting Nederland gestuurd. Het volk dat destijds op onze grond leefde had vrij weinig te vertellen tegen de Romeinen. Op sandalen, beschut met schilden en rode kledij werd het grondgebied wat nu Nederland heet bezet door Rooms tuig. In een testudo, a la de schildpadformatie, kwamen de rode schildpadden aangelopen. Georganiseerd, overtuigend en vernederend.

Precies hoe de Romeinen zich nu voelen. Hun Rome is overklast en vernederd door een groep Nederlands tuig. Een paar Feyenoordfans die hún fontein vernielde en hun plein naar de pleuris hielp. Zeker niet alle Feyenoorders hoor, laat dat duidelijk zijn. Zoals hier ook te lezen is, was het slechts een klein deel.

De Romeinen zijn in hun hartje geraakt. Zoals de Amerikanen van Amerika houden, houden de Romeinen van Rome. Na de Barbaarse actie, zoals La Gazzetta dello Sport de supporters noemde, is de Julius Caesar in de Romeinen losgekomen. Eeuwen lang wisten de Romeinen hun Caesargevoel in toon te houden, maar nu is het klaar. Rome is vernield, dus Rotterdam zal het ook voelen. De Euromast zal echt niet omlaag worden gehaald, de Erasmusbrug zal echt nog wel toegankelijk zijn, maar Rotterdam blijft niet heel. Als het aan de testudo van 2015 ligt.

De schildpadformatie, die wederom in het rood zal komen, zal tegengehouden moeten worden door het Nederlandse blauw. De ME, de politie zal proberen de troepen van Caesar in de duim te houden. Met z’n alle worden ze naar de Oude Haven gestuurd. Vervolgens moet de harde kern van AS Roma met z’n alle de bus in. Ook gaat de Kuip eerder open voor de soldaten. Rotterdam beeft. De café’s sluiten, alle deuren gaan dicht. Er komen extra prullenbakken, extra wc’s. Alleen maar om te voorkomen dat de Oude Haven wordt vervuild met pis en bier.

Terecht hoor. Ik geef Rotterdam, de politie en Feyenoord groot gelijk. Je moet je stad beschermen, want voorkomen is beter dan genezen. Ik ben wel benieuwd, het leger dat Rome hierheen stuurt. En naar het blauwe leger dat Rotterdam stuurt. Een veldslag van jewelste. Buiten het veld. Die op het veld, komt een paar uur later pas.

Wederom een veldslag van jewelste. Na de 1-1 in Rome is het aan Feyenoord de taak de nul te houden. Een lastige taak, tegenover Victor Ibarbo, Gervinho, Seydou Doumbia of Francesco Totti. Het AD zag Elvis Manu als ‘geheim wapen’, vanwege zijn snelheid. Ik kan niks ontkennen, Manu heeft de snelheid van een poema. Maar Ibarbo, Gervinho en Doumbia ook. Spanning, sensatie. Die spanning begint voor Rotterdam ’s middags al en houdt waarschijnlijk niet op na 90 minuten voetbal.

Advertenties