Donderdag is het weer tijd voor het afdankertje van de Champions League. De Europa League, vertegenwoordigt door de traditionele top drie van Nederland. Hoe het tij gekeerd heeft. We kunnen treuren en huilen voor onze clubjes in de Europa Cup II, maar de tegenstanders zijn eigenlijk helemaal niet de minste. En er is niet eens tijd om te huilen, we moeten onze clubjes aanmoedigen. Clubjes ja, nu blijkt dat de hekkensluiter van de Premier League rijker wordt dan de koploper van de Eredivisie.

Die aanmoedigingen kunnen ze wel gebruiken. Waar Ajax nog een reële kans heeft om te overleven tegen Legia Warschau, krijgen PSV en Feyenoord het een stuk moeilijker. De Eindhovenaren ontvangen in eigen huis Zenit St. Petersburg, met onder andere Hulk, Axel Witsel en Javi Garcia. De Rotterdammers krijgen het net zo zwaar in Rome, waar Francesco Totti, Gervinho en Daniele de Rossi de tegenstanders zijn.

Huilen met de pet op. Hoe gaan de Havenstedelingen en de Lampjes ooit winnen van twee topploegen? PSV heeft een aardig counterploegje tegen een stugge, Russische achterhoede. Dat moet op zich nog te doen zijn. Maar Feyenoord? Het elftal is iets minder dan dat van PSV, terwijl de tegenstander nog een klasse beter is dan Zenit. Een uitgebalanceerd elftal. Vier man sterk die achterin een blok beton vormen, drie creatieve middenvelders die zorgen voor steekpasses op de snelle Gervinho, Seydou Doumbia en Victor Ibarbo.

Hoe hard het ook klinkt, Feyenoord lijkt kansloos. PSV zal moeten hopen op een slechte Russische dag en een goede dag van Georginio Wijnaldum, Memphis Depay en Luuk de Jong. Ajax zal naar mijn verwachting wel doorgaan, ondanks de matige vorm waar ze momenteel in verkeren. En wat als Ajax, PSV en Feyenoord doorgaan? Dan staan Red Bull Salzburg, Napoli, Dynamo Kyiv, Tottenham Hotspur, Liverpool, Internazionale en Fiorentina nog te wachten. Succes in ieder geval, we zullen het nodig hebben.

Advertenties