Gisteren werd er een wassenbeeld onthuld van deze man: “Deze is van wax, maar de echte is van staal.” Een uitspraak die van een aantal omhooggevallen voetballers had kunnen zijn. Maar deze excentrieke man voegde er nog aan toe: “Ze moeten eigenlijk de Eiffeltoren vervangen door een beeld van Zlatan.” Uiteraard, Zlatan. Heerlijk in die derde persoon pratend. Opvallende uitspraken? Nee, niet echt, want hij zegt dagelijks dit soort dingen. Genieten we ervan? Ja, althans ikke wel.

Opgegroeid in een achterstandswijk van Malmö en voor een ruime acht miljoen ‘opgepikt’ door Ajax. Arsenal had destijds, nu ongetwijfeld nog steeds, ook interesse in Zlatan. Toen ze hem uitnodigde voor en proefwedstrijd antwoordde hij: “Zlatan doesn’t do auditions.” Zeventien jaren oud en dan al zo’n grote smoel. Prachtig. Tenminste alleen bij de mensen die daar recht toe hebben. Nou, als er één iemand recht toe heeft, dan is het onze gespierde Zweed wel.

Via de Oude Dame en Inter belandde Ibracadabra bij Barcelona. Echt lekker liep het daar niet. Tijdens een ruzie met hoofdcoach Guardiola ‘vertelde’ Ibra hem even dat de ballen van Pep net zo groot waren als die van zijn kinderen. Achteraf luidde de deskundige analyse van Zlatan over zijn periode bij Barca: “Hij kocht een Ferrari, maar reed hem als Fiat.” Zlatan zijn bescheidenheid, ik hou ervan.

Uiteindelijk belandde Eucalypta, ik heb die naam niet verzonnen, google maar even, dan weet je waarom hij ook die bijnaam heeft, bij het rijke PSG. Het eerste probleem diende zich aan toen de huizenjacht begon, maar het deed Zlatan niet echt veel: “We zijn momenteel op zoek naar een appartement, maar als dat niet lukt, dan koop ik dit hele hotel.”

Voor het WK was natuurlijk de bloedstollend spannende tweeluik tussen Portugal en Zweden. De grootste Zweedse sporter, letterlijk en figuurlijk, was uiteraard van de partij. Voor de wedstrijd vroeg een journalist wat het zou worden. Ibra gaf aan dat alleen god dat kon weten. De journalist merkte op dat het dus lastig zou worden om dan een antwoord te krijgen. Hij kreeg als antwoord: “Hoezo? Hij staat hier voor je.” Of god, tevens een bijnaam van Zlatan, het voor de wedstrijd goed had voorspeld, weten we nooit, maar het feit blijft dat Zweden en dus Ibrahimovic niet naar het WK ging. “Of ik ga kijken? Een WK zonder Zlatan is de moeite niet waard.” Gaf de Zweed als reactie.

Saaie interviews met Zlatan bestaan niet. Zelfs als hij niet wordt geïnterviewd steelt hij de show. Zo schopte hij de kop van Cassano’s romp af toen hij langs het interview liep. De Italiaan keek hem compleet verward aan. Het enige wat Zlatan deed was breed glimlachen en genieten. Over zijn voetbalkwaliteiten bestaat geen discussie. Weergaloos en op zijn manier niet te evenaren.

Advertenties