Ik ben niet de eerste die erover schrijft, maar het onderwerp Ajax kan ook bij ons niet achterwege blijven. In Amsterdam zoeken ze momenteel ervaren routiniers met 300 wedstrijden voor Barcelona en 100 doelpunten in de Champions League. En voor maximaal acht miljoen en een salaris onder de 1,2 miljoen. Succes Marcie Overmars. En het ergste is nog, Ajax zoekt naar het verkeerde.

Ondanks dat het middenveld tegen AZ gemiddeld achttien jaar was. Ondanks de aanval met Ricardo Kishna (20), Arkadiusz Milik (20) en Anwar el Ghazi (19). Ondanks dat alles heb je geen extra ervaring nodig. Pas op dit moment bedenk ik me dat de Amsterdamse verdediging nog best ‘oud’ is. Niklas Moisander spant de kroon met 29 jaren, daaronder Joël Veltman en Ricardo van Rhijn met 23, om af te sluiten met Nicolai Boilesen en Mike van der Hoorn (22).

Niet om het een of het ander, maar de achterhoede van Ajax heeft de grootste financiële injectie nodig. De aanval kan namelijk altijd nog opgevuld worden met Robert Muric, Queensy Menig en Richairo Zivkovic. Allemaal talenten in de dop. In de A1 lopen twee grote namen – die u allemaal kent – voor op het middenveld. Donny van de Beek en Abdelhak Nouri. En de verdediging? Tsja.

Je kan niet bikkelen met ballerina’s. En dan spreek ik over Veltman, Van Rhijn, Moisander en Boilesen. Zelfs over Van der Hoorn, door Frank de Boer omgeschoold tot huppelkut. Geen hakkers, geen zagers. Allemaal netjes met het mannetje meelopen tot ze overspelen. Je mag één keer per ongeluk ingrijpen, bij de tweede keer word je gewisseld. En waag het niet om die bal naar voren te spelen. Dan kan het percentage balbezit lager uitvallen dan gewenst.

Ajax heeft een bikkelaar nodig. Een verdediger die benen breekt, die alles doet om een doelpunt te voorkomen. Een verdediger met lef, eentje waarvan zijn knieën bloeden na een wedstrijdje op kunstgras. Veltman zou zijn sokken extra hoog optrekken. Een verdediger die een bal naar voren durft te spelen. Stel dat die bal in de voeten van de tegenstander belandt, is die verdediger de eerste die er weer bij staat.

Aanvallers staan het liefst tien meter bij hem vandaan. Veiligheid van de tedere voetjes. Zo eentje moet je er hebben. Het maakt niet uit hoe oud-ie is. Als hij er maar staat. Vanaf minuut 1 tot en met minuut 90. Want daarvan heb je nu alleen Davy Klaassen. Op het middenveld. Voor de rest lopen er bij Ajax elf pussy’s die hun witte kousen schoon willen houden. En waarom? De volgende wedstrijd worden er toch weer 22 nieuwe sokken neergelegd. Geen zorgen jongens, er wordt echt wel voor jullie gezorgd.