Steven Gerrard, dé legende van Liverpool. Hij werd geboren in een wijk in Whiston. Het ventje kon al voetballen voordat hij überhaupt kon lopen, praten, huilen, schijten, noem het maar op. Het was al vanaf moment één duidelijk dat dit ventje een grote zou worden. Maar dan niet zomaar een grote, echt iemand waar men het jaren over zou gaan hebben.

Op zijn achtste belandde hij al in de jeugdopleiding van Liverpool. OP ZIJN ACHTSTE. Weliswaar als rechtsback. Gelukkig heeft iemand gedurende zijn tijd daar tegen hem gezegd, dat dat natuurlijk volkomen nergens op slaat. Deze man met zo’n trap. Het schijnt dat hij al op zijn negende een balletje over de hele kon geven. Gelukkig voor ons, voetballiefhebbers, is hij later overgestapt naar de centrale middenvelderpositie. Wat overigens bij toeval tot stand kwam. Liverpool had in zijn debuutjaar geen middenvelders meer. Steven moest even het veld op vullen. Deze ‘veldopvuller’ bleek achteraf toch wel een schot in de roos. Hij mocht blijven. Als centrale middenvelder. Nou, voorruit dan maar.

Steve G, Captain Fantastic, ga zo maar door. Niet alleen een voetballer met exceptionele kwaliteiten, maar ook een leider. Een geboren leider. Hij werd terecht aanvoerder en beleefde één van de meest historische Champions League finale allertijden. Als kers op de taart won hij hem nog ook. Liverpool leek kansloos, 3-0 achter, einde wedstrijd. Met een doelpunt blies Steve de wedstrijd nieuw leven in voor Liverpool. En jawel hoor, The Reds winnen met strafschoppen en het sprookje is compleet. Het sprookje van Steve Gerrard.

Of toch niet? Stevie wilde een Engelse titel pakken. Dat was het laatste en dan was zijn sprookje compleet. In de daarop volgende zomer diende Stevie een transferverzoek in. Het bestuur schrok zich wezenloos en complete paniek brak uit. Een dag later werd dit verzoek bekend gemaakt en nu schrok Stevie zich ook wezenloos. Hij trok gelijk zijn verzoek in en tekende gelijk een nieuw contract. Bijna maakte Steve dezelfde fout als Liverpool vorige week deed: Gerrard en Liverpool scheiden.

De titel met Liverpool werd zijn missie. Negen jaar later is dat helaas nog niet gelukt en ook in zijn laatste jaar gaat dat waarschijnlijk niet lukken. Ja inderdaad, zijn laatste jaar. Vorige week werd bekend dat Liverpool besloten heeft om Gerrard geen nieuwe aanbieding te doen. Compleet gestoord gewoon. Er had niet eens twijfel moeten zijn. Waar Stevie negen jaar geleden zijn fout herstelde, probeert Liverpool dat nu ook weer. De legendarische nummer acht van The Reds verkast naar Amerika en moet dan volgend seizoen gelijk weer op huurbasis terugkeren op Anfield. Laten we het hopen, laten we het asjeblieft met z’n allen hopen. Liverpool bestaat niet zonder Steven George Gerrard.

Dan maar niet als speler, maar ik voorspel dat Gerrard als manager van Liverpool de beker in de lucht mag houden. Ja, mág houden. Wie weet verzint Liverpool wel weer wat. Zijn contract ontbinden voor de kampioenswedstrijd of zoiets. Je weet het niet met Liverpool. Onbegrijpelijk, want Steven Gerrard is en blijft een levende legende.

Advertenties