Gourmetten, cadeautjes uitpakken en gezellig met familie zijn. Ja, dat klinkt als kerst. Gedurende twee dagen heerlijk (gemaakt) aardig doen tegen je omgeving. Ja, dat klinkt al helemaal als kerst. De tweede dag staat voor de voetballiefhebber echter in het teken van iets heel anders; Boxing day. De speelronde van de Barclays Premier League doet menig voetbalhart sneller kloppen. Waarom? Geen idee. Is het misschien de magie? De magie van Boxing Day?

Het eerste wat deze magie misschien kan verklaren is, is dat er veel derby’s zijn. Misschien toeval? Nee, natuurlijk niet. Het zet de boel op scherp. Tweede Kerstdag is in het Britse Rijk geen feestdag meer. Op deze dag staat de tijd gedurende negentig minuten stil. De waan van de dag stopt. Jouw club tegen de lokale aartsrivaal. Het zijn geen wedstrijden meer, maar zaken van leven of dood. De iets minder romantische reden is dat de fans en teams dan niet zo ver hoeven te reizen. Maar dan vooral de fans. Boxing Day is tenslotte de dag van de fans.

Wat natuurlijk ook bij deze traditie hoort is dat er trainers van buitenaf komen en hier even zonder schaamte op gaan zitten zeiken. Wég met dat voetbal op kerst. Wég met die trainers denk ik dan. Louis, natuurlijk Louis, had hier ook een mening over. Hij vond het belachelijk en niet kunnen. Zijn totale mensprincipe kwam natuurlijk ook nog even om de hoek kijken. Genieten. Iedere trainer van buitenaf geeft zijn mening tegen beter weten in, maar ik denk dat Louis daadwerkelijk heeft gedacht: “Ik ga de mooiste Britse traditie afschaffen en het gehele Engelse voetbal even hervormen.” Oh, die Louis toch.

Deze dag, die zijn naam trouwens dankt aan het geven van ‘Boxes’ vol met cadeaus aan de armeren, zal nog lang een discussiepunt blijven. Althans voor de trainers van buitenaf. Eigenlijk voor de voetbaltrainers die hun vak te serieus nemen. Bekijk het nou eens vanuit de fans. Neem bijvoorbeeld de gebroeders Koeman. Ze zitten op de beste plekken van het hele stadion. Mannen, GENIET. Dat geldt voor elke trainer, neem je vak voor één dag niet zo serieus en geniet. Geniet van de magie van Boxing Day.

Advertenties