Suriname moet naar het WK 2018. Dat willen Nordin Wooter, Aron Winter én alle Surinaamse Nederlanders en/of andersom. Maar het huidige elftal is gewoon te slecht. Daar kunnen we hard in zijn. En met plek 149 op de FIFA-ranglijst liegen de cijfers er voor Suriname niet om. Dat heeft ook Wooter gezien.

De ex-voetballer van onder andere Ajax en Real Zaragoza heeft afgelopen zomer opeens een gouden idee gekregen. “We stoppen alle Nederlanders met een dubbel paspoort (Surinaams dus) in één team”, zoiets moet Wooter gedacht hebben. En meneer besloot dit idee meteen uit te voeren. Op de planning vinden wij 26 december een oefenwedstrijd: het ‘nieuwe’ Surinaamse elftal tegen de kampioen van Trinidad en Tobago, W Connection. En twee maanden later (februari/maart) wordt het wetsvoorstel naar alle waarschijnlijkheid doorgevoerd.

En dus bestaat het Surinaams elftal voortaan niet uit Milton Pinas en Stefan Banetti, maar uit Evander Sno, Milano Koenders en Rodney Ubbergen. Nou weet ik niet zeker of u laatstgenoemde kent, dus zal ik de jongeman maar even voorstellen. Keeper bij FC Oss, 28 jaar. Ik sprak met hem over het nieuwe Surinaamse elftal:

“26 december spelen we tegen de kampioen van Trinidad en Tobago, onder leiding van Dean Gorré. Spelers als Evander Sno, Milano Koenders, Serginho Greene, Nigel Hasselbaink, Ryan Koolwijk, teamgenootje Genaro Snijders en Cendrino Misidjan (het broertje van Virgil inderdaad) doen mee. We willen hiermee aan het volk van Suriname laten zien dat wij een toevoeging zijn voor het elftal. Veel Surinamers willen namelijk ‘hun eigen jongens’ zien spelen, dus moeten wij daar verandering in brengen.”

Op de vraag of Suriname gaat schitteren op het WK 2018 was Rodney enthousiast: “Dat gaat alleen lukken als alle toppers mee willen werken. We moeten namelijk, als het wetsvoorstel er doorheen komt, ook nog de poule door.” En die loting vergt een flinke uitleg. Suriname, dat moet concurreren tegen landen uit Noord-Amerika en het Caribisch gebied, moet maar liefst vier rondes door komen.

Suriname moet in ronde één, met de negen andere laagst genoteerde landen in de FIFA-ranglijst, strijden om vijf plekken. In de eerste ronde word je gekoppeld aan een land, waar je twee wedstrijden tegen moet spelen. Vervolgens kwamen de vijf winnaars met negentien andere landen terecht. De 24 teams werden onderverdeeld in zes poules met vier teams, waarvan telkens de eerste doorging.

Op naar ronde drie. Daarin worden de beste drie landen onderverdeeld over drie poules, de drie beste daaronder verdeeld over dezelfde poules, en vervolgens worden de overige zes teams ook in die poules verdeeld. Suriname zou, als ze de eerste twee rondes overleven, bij die overige zes teams zitten. Om maar een voorbeeld te geven: de Verenigde Staten, Costa Rica en Mexico zijn waarschijnlijk de beste drie landen.

Van die drie poules gaan telkens de beste twee door. Dus krijg je zes teams die nog kans maken op een WK-ticket. Samen gaan ze in een poule, waar ze drie tickets mogen verdelen. De nummer vier krijgt een play-offticket tegen de beste van het gebied rondom Nieuw-Zeeland.

Zwaar, maar het moet kunnen. Aldus Rodney Ubbergen. Ik wens het nieuwe Surinaamse elftal veel succes. Op naar Rusland in 2018! Ik kan niet wachten om die drummers op de foto te zien op een WK. Eindelijk krijgen we weer sambavoetbal.

Advertenties